Nuffnang

Saturday, October 4, 2014

Gulai Nangka Muda Bersama Daging Tetel


Salah satu menu serba ringkas lagii!!  Gulai seperti ini tidak susah untuk dimasak. Satu lagi kalau dibiarkan untuk beberapa jam, lagi sedapp rempah - rempah semua dah mesra kan. Kalau anda suka, anda boleh masukkan daun kunyit untuk menaikkan aroma! Kita semak resepi kat bawah ni..

Gulai Nangka Muda Bersama Daging Tetel
1/2 kg nangka muda yang telah siap disiang dan potong kiub - direndam
100 gram daging tetel - rebus hingga empuk dan toskan
Serbuk kunyit secukupnya
1 helai daun kunyit - disiat
2 batang serai - dititik
500 ml santan cair
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Air jika perlu

Bahan Kisar :
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
5 biji cili padi 
2 biji cili merah - di buang biji

Cara Membuat :
Rebus nangka muda sekejap ( kurang lebih 20 minit ), kemudian toskan. Masukkan ke dalam periuk bersama serai yg dititik dan bahan - bahan kisar halus  yg telah di tumis dng sedikit minyak. Gaul rata dan tuang santan cair. Masak hingga mendidih. Masukkan daging tetel yang telah di rebus tadi. Kacau rata.

Perasakan dengan garam secukup rasa, sedikit gula dan daun kunyit. Kacau rata dan masak dengan api kecil hingga mendidih dan dikacau selalu. Masak sekejap, dan rasa jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi putih sambal belacan, ikan masin. Yumm..


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi