Salam..masih di bulan Ramadhan, masak apa hari ini ? Hari tu jalan - jalan Dapur
Noorma ternampak bubuk lambuk ni. Nampak sedap saya mencuba membuatnya
di dapur sendiri, memang yummy. Thanks Noor yaa.. izin copy resepinya di sini..
Bahan-Bahan :
150 gram beras
1 1/2 liter air
100 gram daging
100 gm santan pekat
10 gm udang kering
bahan tumbuk :
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Rempah tumis :
1 ici kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 sudu teh jintam putih
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh lada hitam
bahan hiasan ( mayang )
3 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang
Telur masin
Bawang goreng
Cara Membuat :
Rebus daging hingga lembut. Angkat dan di carik halus. Ketepikan. Ketepikan air
rebusan, bagi kegunaan menanak nasi. Panaskan minyak, kemudian tumis bahan di
tumis hingga kekuningan.
Masukkan air rebusan, udang kering, halia, serai dan beras. Biar hingga beras
lembut dan masukkan santan. Kacau rata dan tunggu sehingga masak. Masukkan
bubur dalam mangkuk, dan hias dengan daging, daun sup, daun bawang, bawang
goreng dan telur masin, jika suka.