Nuffnang

Tuesday, January 10, 2012

Kek Sifon Coklat



Syukur  dapat menyelesaikan tugasan dari cikgu Siti yang minta di buatkan kek coklat untuk
si kecik Haziq. Habis je time kerja terus je pergi  ke dapur menyiapkan bahan - bahan kek
yang akan di buat tadi. Resepi saya cuba dari buku kek Puan AmarusZati.

Bahan - bahan A :  
40 gram koko
40 ml air panas ( bancuh koko dengan air panas dulu, baru tambah susu segar )
80 ml susu segar
4 kuning telur
100 gram gula kastor
120 gram tepung naik sendiri
1/2 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil soda karbonat
60 gram minyak jagung
1 sudu kecil esen vanila

Bahan - bahan B :  
4 biji putih telur
50 gram gula kastor
1/4 sudu kecil cram of tar - tar

Caranya : panaskan ketuhar pada suhu 170 C. Pukul bahan A sehingga sebati. Dalam mangkuk lain, pukul telur dan tar - tar sampai berbuih. Masukkan gula dan pukul sehingga menjadi meringue.
Masukkan putih telur ini ke dalam adunan A tadi. Gaulkan perlahan. Masukkan adunan ke dalam loyang 9 inci. Loyang tidak perlu dilenser, hanya alas sahaja. Bakar selama 40 minit. Apabila masak, terus telangkkupkan atas redai.          

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi