Nuffnang
Wednesday, January 11, 2012
Bubur Gandum
Nampak sahaja biji gandum dekat kedai runcit hari tu, trus je ambik dalam dua peket kecil. Lama tak buat bubur gandum. Memang membuka selera untuk teman minum petang hari ini. Resepi pun simple ikut suka hati sahaja.
Bahan - bahannya :
2 peket biji gandum - mungkin dalam 150 gram, saya rendam semalam lalu rebus
60 gram gula pasir
60 gram gula melaka
30 gram sagu biji
2 helai daun pandan - ikat atau simpulkan
150 ml santan cair
150 ml santan pekat
Caranya : didihkan santan cair, gula melaka, sagu biji dan daun pandan. Apabila sagu masak masukkan gula pasir, biji gandum yang telah di rebus dan jugak santan pekat. Biarkan sehingga mendidih dalam 15 menit, dan bolehlah di hidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment