Nuffnang

Sunday, April 14, 2013

Apam Balik Coklat


Mendung macam nak hujan malam ni, kalau betul - betul turun hujan lagilah best! Bolehlah rasa
sejuk sikit, sebab tiap - tiap malam tido rasa tak selesa kerana panas sangat!
Harini saya nak kongsi lagi satu resepi apam balik, perisa coklat. kalau cari kat pasar malam
memang tak delah, apam balik yang ini kena buat sendiri yee!! hehe.. sedap dan cukup mudah
di sediakan sesuai unuk sarapan atau minum petang, pagi atau pun malam. Bila - bila sahaja! ok.
saya taip resepinya di bawah yee..


Oooh, jangan takut untuk mencuba nanti, yaa..
texturenya cukup lembut dan ianya seakan - akan kek coklat pun ada jugak!  Cukup sedap! nak
tahu macam mana rasanya kena cubalah di dapur sendiri!

Apam Balik Coklat
250 gr tepung gandum
1 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh ragi instan
1/2 sudu teh soda karbonat
75 gr margarin
40 gram coklat masakan
2 biji telur
1 kuning telur
350 ml susu cair
70 gram gula pasir

Bahan Inti :
Kacang tumbuk
Gula pasir
Keju chedar parut

Cara Membuat :
Cairkan margarin, masukkan coklat, kacau hingga coklat cair, ketepikan. Campur dan ayak tepung,  serbuk koko dan baking powder, ketepikan. Campurkan susu cair dan ragi instan. Ketepikan.

Pukul telur dan  gula hingga kembang. Tambahkan campuran tepung sedikit demi sedikit bersela
seling dengan susu cair. Kacau hingga sebati.
Tuang campuran coklat perlahan - lahan, kacau hingga rata dan diamkan selama kurang lebih 30
menit. Tutup adunan dengan kain bersih.

Panaskan kuali anti lekat, sebelum menuang adunan, masukkan soda karbonat, kacau hingga rata.
Tuang adonan dan ratakan hingga memenuhi kuali. Tunggu hingga berlubang, tabur dengan  gula pasir atau inti kegemaran. Tutup sekejap dan biarkan masak sepenuhnya. Angkat dan hidang.
Note : Sapu permukaan apam dengan margarin, agar kekal moist!


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi