Nuffnang
Saturday, December 26, 2009
Ayam Percik Lada Hitam
Bahan ~ bahan
1 ekor ayam di potong 4 bagian
2 cawan santan dari sebiji kelapa
1 batang serai ~ diketuk
3 keping asam gelugor
garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar
2 sudu besar lada hitam
5 tangkai cili padi
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm lengkuas
2 cm kunyit
3 batang serai
Cara ~ cara
Bersihkan ayam, masukkan semua bahan ke dalam kuali gaulkan dan biarkan mendidih. Keluarkan ayam dan panggang di dalam oven, atau atas arang. Lebihan kuah boleh disiram atas ayam sepanjang proses membakar. Selebihnya boleh dimasak terus hingga pekat. Siram atas ayam ketika menghidang.
sumber ~ chef liza
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment