Nuffnang

Wednesday, December 23, 2009

Kari Ikan Tenggiri



Bahan bahannya :
4 ketul isi ikan tenggiri
3 ulas bawang merah ~ dikisar
2 ulas bawang putih ~ dikisar
sedikit halba campur
1 bungkus rempah kari ikan
air asam jawa secukupnya
1/2 biji kelapa ~ ambil santam pekat
1 batang daun kari
garam secukup rasa
5 biji kacang bendi
tomato ~ belah dua
minyak untuk menumis

Cara ~ cara :
1. Tumis bawang, halba campur dan daun kari. Masukkan pula rempah yang telah
dicampurkan dengan air asam jawa. Kacau sehingga terbit minyaknya..

2. Masukkan isi ikan tenggiri dan kacau rata. Masukkan santan kacau sehingga
sebati. Masukkan pula bendi, tomato tunggu hingga masak. Setelah hampir masak,
masukkan garam dan serbuk perasa. Hidang bersama nasi panas !

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi