Nuffnang
Saturday, February 4, 2012
Puding Belang
Jalan - jalan je rumah kawan saya ni, memang macam - macam ada! Selalu saya datang senyap senyap. Nak cepat la, konon! Hehe. Hari ini ingin mencuba puding belang dari beliau rumah Izah. Thanks jugak pada Jun, penyumbang resipi asal. Minta halal, ya! Puding ni memang super lembut. Tidak banyak step untuk membuatnya. Memang senang dan sedap!
Bahan - bahannya :
10 gram serbuk agar - agar
200 gram gula pasir
2 1/2 cawan air
1 tin susu cair
3 sudu besar butter atau marjerin
3 sudu besar tepung jagung
2 biji telur
1 sudu besar serbuk koko - dibancuh dengan sedikit air
Cara : Masak agar - agar dengan air dan gula sehingga hancur. Telur dipukul ringan, masukkan tepung jagung dan juga susu cair. Tuangkan ke dalam agar - agar tadi. Masukkan butter lalu tutup api dan bahagikan kepada dua bahagian.
Bahagian kepada dua bahagian. Satu di bairkan warna asal dan satu lagi di campur serbuk koko. Tuang sesendok warna asal, sejukkan sekejap, tuang pulak adunan koko di bahagian tengah sedikit ulang sehingga habis. Sejukkan sebelum di hidang!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment