Nuffnang
Sunday, March 11, 2012
Kek Pisang Lembut
Dapat pisang dari jiran sebelah rumah. Pagi tadi tak tau nak buat apa, saya buat kek pisang aje! Siap aje kek pisang ni, anak - anak dah habiskan setengah loyang, depa cakap lembut dan sedap. Satu potong memang tak cukup. Tq, Cik Mat!
Bahan - bahannya :
250 gram tepung gandum*
1 tsp soda karbonat*
1/2 tsp garam halus*( *di gaul rata dan di ayak )
1 tsp ovalette
150 gram gula halus
5 bji telur gred A
125 gram mentega, di cairkan dan biarkan sejuk
100 gram minyak masak / jagung
225 gram pisang lecek - gaulkan 1 tsp esen vanila
Cara - cara :
Panaskan oven pada suhu 160 C. Lenser acuan dengan mentega, tabur tepung sehingga rata.Ketepikan sekejap. Putar gula, ovellete dan telur sehingga gebu dan menjadi pekat. Perlahan speed masukkan
pisang yang di lecek, gaul rata. Masukkan tepung berselang - seli dengan mentega cair dan minyak jagung tadi.
Tuang di dalam acuan tadi. Bakar selama 40 minit atau sehingga keperangan. Biarkan kek sejuk dan terbalikkan. Bolehlah di potong dan hidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Thank u for sharing. Mmg sedap sgt.
ReplyDeleteYer sama - sama, thanks singgah..
Delete