Nuffnang

Friday, June 15, 2012

Agar - Agar Santan Daun Pandan



Assalammualaikum...
Teringat satu masa dulu ketika masih bekerja. Ada seorang kawan saya yang rajin bahagi resepi. Dari rempah gulai yang di giling sendiri, kuih muih atau pun nak snack gaya mamak semuanya ada, semuanya boleh bahagi!

Ini salah satu resepi dari beliau, selalu juga buat. Simple tapi sedap. Mudah juga untuk membuatnya, inilah kenangan saya first time kali memasak. Hehe. Saya  taipkan di sini untuk adik - adik tersayang yang nak baru belajar membuat kuih muih.

Bahan - Bahannya :
20 gram agar - agar bertali / serbuk
1 1/2 cawan gula pasir - atau ejas mengikut citarasa
1100 ml air kosong
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
Sedikit pewarna hijau
Beberapa helai daun pandan
200 ml santan

Cara Membuat :
Masak air sehingga mendidih masukkan agar - agar bertali kacau sehingga larut. Masukkan daun pandan, garam, pewarna dan gula pasir kacaukan sehingga semuanya sebati.

Sementara itu kisarkan 200 ml santan dan telur, tuangkan ke dalam periuk tadi. Masak agar - agar sehingga mendidih lalu tutupkan api. Tuangkan agar - agar ke dalam acuan atau pun loyang yang telah di basahkan. Sejukkan.

musim panas, sedap makan agar - agar ni...

1 comment:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi