Roti Maryam adalah roti khas Timur Tengah yang memiliki tekstur berlapis - lapis kerana
mengadungi marjerin yang di sapukan di bahagian tengah roti.
Pada kebiasannya roti ini di sajikan panas dengan lauk berkuah seperti kari atau pun gulai.
Nak tau rasanya macam mana, jom kita cuba membuatnya!
500 gram tepung gandum
1 biji telur ayam
2 sudu besar susu pekat manis / susu tepung
1 sudu teh garam
100 ml minyak masak
240 ml air suam
Marjerin secukupnya
Cara Membuat :
Siapkan mangkuk adunan. Masukkan semua bahan - bahan di atas kecuali air.Kacau hiingga rata. Tuangkan air suam sedikit demi sedikit. Uli sehingga menjadi adunan yang kalis.
Bahagikan adunan seberat 70 gram ataupun sesuai selera. Sapukan adunan dengan sedikit minyak dan perapkan untuk 1 jam atau simpan semalam.
Nipiskan adunan dengan cara menebar ataupun di tarik perlahan - lahan. Sapukan dengan sedikit marjerin dan gulungkan dengan kemas. Buat semua adunan sehingga habis.
Sebelum di gulung melingkar, adunan yang telah di gulung tadi di tarik perlahan supaya mendapat lapisan yang semakin nipis.
Gulungkan kedua hujung, sehingga kedua hujungnya bertemu di tengah. Naikkan salah satu gulungan sehingga saling bertumpuk. Biarkan sekejap lalu nipiskan.
Panaskan kuali anti lekat dengan sedikit minyak. Masak adunan sehingga keperangan dengan menggunakan api yang sedang dan sesekali di balik - balikkan.
Catiiiiik roti maryamnya, uniiik buatnya ^^
ReplyDeleteThanks mba...thanks kerana tak bosan mampir sini..hehe
ReplyDelete