Nuffnang

Wednesday, March 26, 2014

Biskut Kacang Peas


Assalam buat pembaca blog dan rakan - rakan kat luar sanaa. Saya pun ikut berduka cita atas peristiwa MH 370. Takziah di atas kehilangan krew dan penumpang penerbangan ini. Al - fatihah.
Berbalik pada  apa yang akan saya kongsikan kali ini. Buat kudapan lagi, lamaa saya beli tepung kacang peas ini. Terperap lama di dalam peti ais hari ini baru sempat nak olahkan menjadi cookies, penyedian nya cukup mudah, boleh ajak anak - anak join sekali membuat biskut ini!

Biskut Kacang Peas ( Fiza Nordin )
130 gram tepung green pea
90 gram gula icing
1/4 tsp garam
170 gram tepung naik sendiri
100 gram minyak sayuran - saya letak 120 gram
50 gram biji kuaci - untuk hiasan

Sapuan :
1 biji kuning telur + 1/2 tsp susu segar - pukul ringan

Cara Membuat :
Campurkan semua bahan kering dan gaul serata. Masukan sedikit demi sedikit minyak sayuran hingga adunan menjadi doh yang tidak melekat di tangan. Kepal - kepalkan adunan menjadi bebola kecil. Jarakkan bebola di atas kertas pelapik kerana apabila dibakar, adunan akan mengembang.  Sapu sedikit bancuhan kuning telur di atas adunan. Hiaskan dengan biji kuaci jika suka.  Bakar 170 C  (ikut kesesuaian oven masing2) selama 15 minit atau sehingga biskut keperangan.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi