Nuffnang

Monday, March 24, 2014

Jom buat sendiri potato wedges di rumah..


Assalam buat semua, bersiaran kembali dengan resepi potato wedges sebagai kudapan, cemilan dan snack untuk anak - anak yang sedang menikmati  cuti persekolahan. Mula nak kena stat rajin masak sebab kalau cuti sekolah  masa inilah yang sesuai untuk berkumpul dan bergura senda dengan anak - anak, di samping menyediakan judah harian yang mereka suka. Saya sendiri memang suka cuba pelbagai resepi yang bagi saya menarik tak kisahlah dalam buku masakan, majalah atau pun lebih senang by google kan menjadi ide atau iham kalau sedang ketandusan menu memasak. Inilah adalah salah satu menu cemilan favorite kat rumah jom semak resepi yang akan saya kongsikan di bawah ini..

Potato Wedges
  • 1/2 kg ubi kentang - potong berbaji
  • 1 sudu teh serbuk lada sulah
  • 1 sudu teh serbuk pati ayam
  • 1 biji putih telur - pukul ringan
  • 1 kotak / peket tepung goreng ayam kfc - ayak
  • 1 sudu besar serbuk kari ayam - ayak 
  • Garam secukup rasa
Cara Membuat :
kentang dibersihkan dengan air suam untuk buang kotoran di kulit. setelah bersih, potong berbaji. kulit kentang tak perlu dibuang. Rebus kentang bersama sedikit garam hingga 3/4 empuk. Setelah empuk, angkat kentang dan toskan.Tunggu hingga agak suam² sedikit. Selepas itu, satukan serbuk lada sulah dan serbuk pati ayam di dalam plastik. Masukkan kentang tadi dan goncang² sehingga kedua² serbuk tadi bersalut dengan kentang.

Kocok telur putih, tak perlu sampai kembang. Masukkan kentang satu demi satu ke dalam telur kemudian salutkan pula dengan tepung goreng ayam dan serbuk kari ayam yg telah di ayak tadi.  Goreng dengan api perlahan hingga keemasan. Hidangkan panas² bersama sos thousand island & mayonis.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi