Donat Kampung
500 gram tepung gandum
125 gram mentega
200 ml susu segar
1/2 sudu teh garam
1 1/2 sudu teh yeast
1 sudu teh baking powder
2 biji telur
Gula icing secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara Membuatnya
1. Di dalam mangkuk besar, campurkan tepung, baking powder dan yeast sehingga rata. Masukkkan mentega, telur dan susu segar sedikit demi sedikit. Uli dengan menggunakan tangan hingga menjadi adunan yang kalis, masukkan sedikit garam, uli hingga menjadi elastik.
2. Taburkan sedikit tepung di atas papan canai, canaikan doh tadi kepada ketebalan 1/2 inci. Potong donut dengan donut cutter. Tutup donut dengan kain kering dan rehatkan selama 30 minit atau sehingga naik 2 x ganda.
3. Panaskan minyak, goreng donut dengan api kecil sehingga perang keemasan dan salutkan dengan gula icing.
Sumber : Pawon Ike