Hai semuaa..Ingin belajar memasak semur daging ? Semur daging merupakan sejenis masakan yang popular di Indonesia. Rupa dan rasanya seakan - akan masak kicap cuma bezanya terletak kepada ramuan - ramuan yang di gunakan. Jom cubaa !!
Bahan - bahan
300 gram daging - di potong kecil, dibersihkan dan dituskan
2 biji ubi kentang - di belah 6
2 biji buah pala - di tumbuk
1 sudu besar lada hitam - di tumbuk
1/4 cawan air asam jawa
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar gula
6 ulas bawang merah - di kisar
3 ulas bawang putih - di kisar
2 cm halia - di kisar
2 tangkai cili hijau - di kisar
3 biji buah keras - di kisar
5 cm kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
2 biji buah tomato - di belah 4
2 tangkai cilli merah - di potong menyerong
1 tangkai daun bawang - di kerat 2 cm
1 tangkai daun sup - di kerat 2 cm
2 sudu besar kacang pis
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara Membuatnya
1. Gaulkan daging dengan kicap pekat, air asam jawa, gula serta biji pala dan
lada hitam yang di tumbuk, kemudian perap selama 1/2 jam. Panaskan minyak
dan tumiskan bahan - bahan kisar, kulit kayu manis dan bunga cengkih. Kacau
sehingga naik aromanya.
2. Masukkan daging dan kacau hingga rata, kemudian biarkan sehingga daging
empuk. Tambahkan air jika perlu. Masukkan ubi kentang dan kacau kemudian
biarkan hingga ubi empuk.
3. Masukkan tomato, cili merah, daun sup, daun bawang dan kacang pis. Kacau
hingga rata dan rasa masam masinnya. Jika masih tawar, baru di tambah garam.
Kacau hingga rata dan angkat.
sumber : Saji