Bahan - bahannya
1 kg tulang lembu
1 batang serai - di ketuk
1 cm lengkuas - di ketuk
2 helai daun kunyit
4 helai daun limau purut
4 gelas santan pekat
Garam secukupnya
2 biji kentang - di belah empat setiap sebiji
Serbuk lada putih secukup rasa
Minyak untuk menumis
Rempah kisar
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
8 biji cili merah
4 cm kunyit
4 cm halia
Cara Membuatnya
1. Bersihkan tulang lembu dan rebus hingga empuk. Setelah itu angkat. Panaskan
minyak, tumis rempah yang telah di kisar bersama serai, lengkuas, daun kunyit dan
daun limau purut.
2. Setelah naik bau, masukkan tulang lembu dan ubi kentang, masukkan sekali ga-
ram, serbuk lada putih dan kacau hingga sebati. Masukkan santan, biarkan hingga
mendidih dan santan menjadi pekat serta pecah minyak. Sajikan panas - panas.