Bahan - Bahannya :
1 ekor ayam, potong 12 bahagian
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
1/2 sudu teh air perahan lemon
1/2 sudu teh serbuk cili
Minyak untuk menggoreng
Bahan Tumisan :
2 ulas bawang putih - cincang kasar
3 helai daun limau - buang tulangnya
4 biji cili kering - tumbuk kasar
2 sudu makan kicap inggeris
1 sudu makan kicap manis
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh gula pasir
1 1/2 sudu teh air perahan lemon
100 gram marjerin untuk menumis
Cara Membuatnya :
1. Lumur ayam dengan garam, serbuk lada sulah, air perahan lemon dan serbuk
cili. Perapkan selama 20 minit. Goreng sehingga masak.
2. Tumis: tumis bawang putih, daun limau, cili kering dan cili padi merah sehingga
terbit aroma. Masukkan kicap inggeris, kicap manis, garam, gula pasir dan air
perahan lemon. Masak sehingga pekat. Masukkan ayam. Kacau rata.
Tip: Rempah akan lebih menyerap ke dalam isi ayam jika ayam dikelar - kelar
terlebih dahulu.