Nuffnang

Thursday, May 31, 2012

Ayam Wangi Bumbu Serai



Assalammualaikum...
Hari ni saya nakkan menu yang simple untuk makan tengah hari. Tak sampai
satu jam hidangan ini boleh di sediakan! Berasaskan bahan - bahan yang sedia
ada di dapur di adun menjadi lauk yang cukup menyelerakan.

Bahan - bahannya :
500 gram ayam - bersihkan dan toskan
3/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk pati ayam
1/2 sudu teh gula pasir
2 sudu makan minyak untuk menumis
350 ml air

Bahan Di Kisar Halus :
4 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
7 biji cili merah segar
Sedikit daun limau purut
1 cm kunyit - kalau nak pakai serbuk pun boleh!
4 biji buah keras - sangai dulu

Cara Membuat :
Tumiskan rempah halus sehingga naik bau. Masukkan ayam. Masak sehingga 
berubah warna. Tambahkan garam, serbuk pati ayam dan gula secukup rasa. Kacau 
sebati. Masukkan air. Kacau lagi. Masak sehingga kuah sedikit pekat. Hidangkan
bersama nasi yang panas!


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi