Kadang - kadang tak tahu menu apa yang patut di masak. Menu kami tengah hari tadi. Lagi
pun rasanya tak pernah masukkan entry ini di dalam blog masakan saya ini. Menu biasa aje
tetapi cukup mudah, cepat dan senang di buat! Jempulah tengok resepinye, yaa!!
Udang bersaiz sedang 250 gram, bersihkan. Ekor udang jangan di buang, ya!
Air perahan limau nipis 2 sudu makan
Bawang putih 3 ulas, haluskan
Tepug gandum 100 gram
Baking powder 1/2 sudu teh
Garam secukup rasa
Telur ayam 1 biji - pukul ringan
Minyak goreng secukupnya
Bahan Sos :
1/2 biji bawang besar - cincang halus
1/2 biji bawang besar - potong bulat
3 sudu makan sos cili
4 sudu makan sos tomato
1/2 sudu makan serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
2 sudu teh gula pasir
2 sudu makan air perahan limau nipis
300 ml air rebusan kulit udang/ stok ayam
1 sudu besar tepung jagung - larutkan dengan sdikit air
1 sudu makan marjerin
Cara Membuat :
Gaulkan air perahan limau bersama garam dan bawanng putih. Masukkan udang yang
sudah di bersihkan tadi. Gaulkan sehingga rata dan perapkan selama 15 minit.
Di dalam sebuah mangkuk masukkan tepung, baking powder dan garam. Gaulkan
dengan menggunakan whisk. Masukkan telur dan air sedikit demi sedikit. Kacau
sehingga rata.
Panaskan minyak di dalam kuali, celupkan udang ke dalam adunann tepung, goreng
sehingga warna keperangan. Ketepikan sekejap.
Sos : panaskan marjerin, tumis bawang besar sehingga naik bau. Masukkan sos cili,
sos tomato, serbuk lada sulah, garam gula, air perahan limau nipis dan air rebusan
udang /stok ayam. Masukkan potongan bawang besar. Kacau sekejap. Masukkan
larutan tepung jagung masak kuah sehingga sedikit pekat. Sajikan udang bersama sos.
No comments:
Post a Comment