Cookies ini berasal dari Amerika. Bentuknya sangat sederhana, hanya bulat dengan permukaan yang tidak lincin kerana ada inti yang pelbagai. Rasanya sedap dan tentunya kaya coklat! Pada kenyataannya, cookies ini terjadi tidak di sengaja. Seorang chef di Massachusett pada tahun 1930 akan membuat cookies, ia menambahkan potongan coklat dengan harapan coklat yang telah di masukkan ke dalam adunan akan mancair setelah di oven. Tetapi coklat tetap dalam keaadaan asalnya. Namun setelah di cuba rasanya enak, dan kini cookies ini menjadi biskut favorite di seluruh dunia.
Bahan - bahan ayak :
280 gram tepung gandum
10 gram serbuk koko
2 tbsp tepung jagung
1/2 tsp soda bikarbonat
2 tbsp susu tepung
Secubut garam
Bahan - bahan lain :
250 gram mentega
150 gram gula kastor
1/2 tsp esen vanila
1 biji kuning telur
100 gram coklat chip
100 gram kekacang - di cincang
Cara Membuat :
Pukul mentega, gula dan esen sehingga kembang. Masukkan kuning telur dan pukul hingga
rata. Masukkan bahan ayak dan kemudian kacaukan sehingga sebati dengan spatula.
Masukkan chip coklat dan cincangan kacang. Kacau rata. Sudukan adunan ke dalam dulang
pembakar. Boleh juga di buat bebola kecil. Susunkan di atas dulang pembakar. Jarakkan
adunan cookies. Bakar pada suhu 160 C sehingga masak.
Sumber Resepi : Naz's Cute Oven
No comments:
Post a Comment