Nuffnang
Saturday, May 5, 2012
Pop Cake
Assalammualaikum.
Dah sampai ke penghujung minggu lagi. Pergi ke dapur tak hari ini? Saya ada cuba membuat cake pop. Ada lebihan adunan kek coklat orang tempah hati tu, soo dari pada terbiar macam tu sahaja,saya cuba buatkan cake pop untuk anak - anak di rumah. Resepi asal di sini!! TQ.
Bahan A :
1 kg kek coklat ( contoh : butter, coklat kek atau red velvet ) hancurkan dengan garfu atau
pun tangan lagi cepat!
Bahan B :
250 gram cream cheese
120 gram gula aising
120 gram mentega atau whipping cream
Campurkan kesemua bahan - bahan di atas dan putarkan sehingga menjadi kembang.
Bahan C :
200 gram dark coklat atau secukupnya
Cara - Cara :
Gaulkan bahan B ke dalam bahan A. Bentukkan bulat. Saya cucukkan dengan stik lolipop atau pun lidi pencucuk satay. Simpan di dalam peti ais selama 30 minit. Cairkan bahan - bahan C dengan kaedah dauble boil. Kuarkan kek yang telah di bentuk tadi dan celupkan kedalam bahan C. Hias mengikut citarasa.
Tip : Dark Choc boleh di gantikan dengan choc masakan atau milk choc. Tapi dark choc lebih sesuai kerana kurang kandungan gula.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
TQ share resepi ni..nmpk mudah je..hehe
ReplyDelete