Asalammualaikum.
Lama niat nak buat ayam masak cam gini, kan! Tapi hari ini baru terlebih rajin dan
terpanggil untuk mencubanya. Aduhai. Ada beberapa tip dari tuan punya resepi ni.
Masa memilih ayam, pilihlah ayam muda baru. Dagingnya lembut dan tidak liat.
Semasa membuat perapan seeloknya peraplah semalam di dalam peti sejuk, kerana
selain dapat menyedapkan ayam, rempah perapan dapat melembutkan ayam. Atau
boleh tengok terus di sini, ya!!
Bahan - bahannya :
1 ekor ayam - di belah 4 dan debonekan ayam ( dapat 4 keping )
1 sudu besar serbuk lada hitam
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap masin
1 sudu besar jus limau
1 sudu besar jus halia
1 sudu teh serbuk pati ayam
1 sudu besar minyak masak
Cara membuat :
Satukan semua bahan - bahan sehingga rata. Perapakan ayam di dalam peti sejuk selama beberapa jam atau pun semalam. Semasa membakar gaulkan dengan sedikit minyak masak dan bolehlah di bakar di dalam oven. Jangan lupa untuk balik - balikkan ayam sehingga masak.
1 labu bawang besar - cincang halus
1 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
1 liter air rebusan / air biasa
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap
1 sudu besar sos tomato atau sos cili
1 sudu besar serbuk lada hitam
1/2 kiub perasa ayam
Sedikit garam
Cara Membuat :
Panaskan mentega di dalam periok. Tumiskan bawang besar sehingga layu. Tepung gandum
di larutkan dengan sedikit air. Masukkan ke dalam periok tumisan tadi.
Masukkan semua bahan - bahan dan juga sos. Kacau atas api sehingga pekat. Bolehlah di
angkat dan hidangkan.
Note : Hidangkan chicken cop dengan kentang goreng, salad mix vege, timun dan tomato
No comments:
Post a Comment