Assalammualaikum.
Saya tertarik dengan roti inti tuna yang di sajikan di blog ini. Hmm nampak gambar roti
tu aje memang menyelerakan! Lagi pun rasanya belum pernah cuba yang letak inti macam ni.
Ini percubaan saya! Roti ni memang lembut walaupun tanpa menggunakan softener roti.
Cuba baru tahu, kan! Ok. Selamat mencuba!
500 gram tepung roti / tepung gandum
85 gram gula pasir
1 peket yis
1/2 suduh teh garam
3 kuning telur
1 biji telur
150 ml susu cair - panaskan sehingga suam
80 gram marjerin
Bahan untuk Gliss :
1 biji kuning telur
2 sudu besar susu cair
Keju parut yang di campur cincangan daun sup
Cara Membuat :
Campurkab tepung bersama yis. Pukul sekejap marjerin, garam dan gula. Masukkan telur.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur.
Masukkan susu cair suam. Uli sehingga adunan kalis. Perapkan adunan selama 1 jam.
Tumbuk adunan untuk membuang udara di dalamnya. Adunan siap untuk di betuk. Boleh
letak di dalam paper cup atau bulat2kan, ya!
Biarkan adunan 30 minit. Sapu adunan / roti dengan bahan gliss. Tabur dengan keju yang di
campur dengan daun sup.
Bahan Inti Roti :
150 gram ikan tuna dalam tin - toskan
1 biji bawang besar - cincang halus
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
1 sudu besar marjerin
Sedikit serbuk lada sulah dan garam
1 sudu besar tepung gandum - saya tambah
2 sudu besar mayonis - saya tambah
Daun parsley - cincang / kalau tak letakpun ok!
Cara Membuat :
Tumiskan bawang besar dengan sedikit marjerin sehingga naik bau. Masukkan ikan tuna
garam dan gula. Kacaukan sekejap. Masukkan sos cili, tomato, mayonis. Gaul sebati Hingga
tercampur rata. Masukkan tepung dan parsley cincang. Angkat dan sejukkan.
No comments:
Post a Comment