Assalammualaikum.
Ada lebihan sambal ikan bilis tadi pagi yang di makan bersama nasi lemak. Dari pada
terbiar saya olahkan menjadi something yang special. Hehe. Resepi ni saya main campak
sahaja, kan dah selalu buat adunan donut, so lebih kurang samalah resepi ni! Ok. Menu
istimewa dari dapur saya. Hehe.
Bahan - bahannya :
300 gram tepung gandum / tepung roti
1 1/2 sudu besar gula castor
1 sudu besar susu tepung
1 1/2 sudu besar marjerin
1 biji telur ayam
1/2 sudu kecil garam halus
2 sudu kecil yis
180 ml air kosong
Minyak untuk menggoreng
Bahan Pelengkap :
Sambal ikan bilis
Potongan timun
Cara Membuatnya :
Dalam mangkuk pengadun masukan semua bahan - bahan, kecuali marjerin dan garam. Masukkan air sedikit demi sedikit. Masukkan marjerin dan garam. Uli sehingga menjadi adunan yang kalis dan tidak melekat di tangan.
Perap adunan selam 30 minit. Tumbuk adunan untuk membuang udara di dalamnya. Bulatkan adunan mengikut saiz yang di inginkan. Perapkan selama 15 minit. Gorengkan di dalam minyak yg sederhana panas. Belah dua roti tapi jangan sampai terputus, isikan dengan sambal ikan bilis dan timun.
No comments:
Post a Comment