Hai...
Just simple dish hari ini. My mom suka sangat masak ayam dengan cara seperti
ini. Yapp, kami dulu pernah duduk di Bali dan kebetulan ini adalah masakan fav.
mama ku! Enjoy guys!
1 kg ayam - potong empat atau enam bahagian, lumur air limau
nipis dan garam. Ketepikan.
5 sudu besar minyak - untuk menumis
8 helai daun limau purut
3 batang serai - di ketuk
2 sudu makan kicap
1 sudu makan air asam jawa
Bahan kisar :
150 gram cili merah
12 ulas bawang merah
6 ula bawang putih
3 cm halia
2 sudu teh belacan bakar
1 1/2 sudu teh garam
1 sudu makan gula merah
Cara Membuatnya :
1. Tumis bahan kisar sehingga terbit aroma. Masukkan daun limau dan serai.
Kacau sebati. Masukkan kicap dan air asam, tunggu hingga mendidih. Masuk
kan ayam, biarkan ayam hingga 3/4 masak. Angkat.
2. Panaskan oven pada suhu 180 C bakar ayam sehingga masak. Hidangkan
ayam bersama baki rempah tadi.