Assalammualaikum..haii semua dok buat apa tuu? Nak ucap Terima
kasih kepada Anyah Kalsom yang tinggal diRaub Pahang atas kiriman
Edible Image ini. Hmm.. pastii la si budak debab tu sukee.. thanks sekali lagii..
Bahan A :
250 gram mentega
1 sudu besar kek emulsifier
220 gram gula kastor
1/2 sudu teh garam
Bahan B :
4 biji telur
Bahan C :
280 gram tepung paling halus
1 sudu teh serbuk penaik
Bahan D :
1 sudu besar susu tepung
50 ml air suam
Cara - cara :
1. Pukul bahan A sehingga naik dan kembang. Campurkan bahan B sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati. Ayak bahan C dan masukkan ke dalam campuran di atas. Gaul hingga sekata.
Kemudian masukkan bahan D dan bancuh hingga sebati. Sapukan marjerin pada acuan kek. Tuangkan campuran kek ke dalam acuan. Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180 C selama 45 minit.
2. Potong kek mentega pada 2 lapisan. Sapukan dengan butter cream di antara lapisan kek dan susun dengan elok. Salutkan seluruh kek dengan butter cream dan hias mengikut kreativiti anda.
Butter Cream Resepi
250 gram butter / shortening
125 gram krim well
125 gram susu pekat manis
Cara Membuatnya :
Pukul butter dengan krim well hingga putih, masukkan susu pekat pukul lagi hingga kembang. Sesuaikan warnanya untuk hiasan kek.
Sumber : Wendy Kor dan I lup Islam