Bahan - bahan
25 biji telur puyuh - di rebus
1 biji tomato merah - di potong - potong
2 biji kentang - di potong dan goreng berkulit
1 helai daun salam
2 cm lengkuas - di ketuk
5 sudu makan kicap manis
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
1/4 sudu teh serbuk pala
2 sudu teh gula pasir
750 ml air
2 sudu makan minyak untuk menumis
Bahan di kisar :
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 biji buah keras - sangai
1 cm halia
1 sudu makan udang kering - sangai
Cara Membuatnya :
1. Tumis bahan kisar, daun salam dan lengkuas sehingga terbit aroma. Masukkan
tomato dan kacau sehingga layu. Masukkan telur puyuh dan kacau rata. Masukkan
kicap manis. Kacau sehingga telur tersalut rempah.
2. Masukkan air, garam, serbuk lada sulah, serbuk pala dan gula pasir. Setelah se-
paruh menyerap masukkan kentang. Masak sehingga kuah menjadi pekat.