Nuffnang

Sunday, August 29, 2010

Ikan Bakar Melaka

Salam..  Biarpun ikan bakar ini menggunakan bahan - bahan yang sedikit dan ringkas, namun ia tetap memberi rasa yang istimewa. Jom masak !




Bahan - Bahan :
1 ekor ikan  senangin
5 biji buah keras - kisar
5 ulas bawang merah - kisar
4 biji cili kering - kisar
2 biji cili merah - kisar
1 cm kunyit hidup  - kisar
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Pembalut aluminium

Cara Membuat :
Tumis bahan kisar sehingga wangi. Ikan di belah dua dan di letak dalam piring yang
yang di balut kertas aluminium. Tabur daun kunyit, bahan tumis dan hirisan tomato
di atasnya, jika suka ( saya tak letak ). Selamat mencuba.

Sunday, August 22, 2010

Belacan Fried Rice


Ingredients :
2 tbsp oil
2 eggs
1 tbsp chopped shalot
1 tsp belacan powder
1 tbsp chopped red chili
2 bowls white rice
2 tbsp fried crispy dried shrimp
2 tbsp chopped spring onion

Seasoning :
2 tbsp lea & perrins worcestershire sauce
Salt to taste

Method :
Heat up oil, break in eggs and fry until aromatic. Remove. Add in chopped shallots
and saute until aromatic. Add in belacan powder, red chili and stir - fry until
fragrant. Add in white rice, seasoning and stir-fry until well mixed. Add in fried 
dried shrimp, fried egg and stir well. Lastly add in chopped spring onion and stir
well. Dish up and serve hot.

                                       

Saturday, August 21, 2010

Bubur Lambuk

Salam..masih di bulan Ramadhan, masak apa hari ini ? Hari tu jalan - jalan Dapur
Noorma ternampak bubuk lambuk ni. Nampak sedap saya mencuba membuatnya
di dapur sendiri, memang yummy. Thanks Noor yaa.. izin copy resepinya di sini..

                                   
Bahan-Bahan :
150 gram beras
1 1/2 liter air
100 gram daging
100 gm santan pekat
10 gm udang kering

bahan tumbuk :
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia

Rempah tumis :
1 ici kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 sudu teh jintam putih
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh  lada sulah
1 sudu teh lada hitam

bahan hiasan ( mayang )
3 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang
Telur masin
Bawang goreng

Cara Membuat :
Rebus daging hingga lembut. Angkat dan di carik halus. Ketepikan.  Ketepikan air
rebusan, bagi kegunaan menanak nasi. Panaskan minyak, kemudian tumis bahan di
tumis hingga kekuningan.

Masukkan air rebusan, udang kering, halia, serai dan beras.  Biar hingga beras
lembut dan masukkan santan. Kacau rata dan tunggu sehingga masak. Masukkan
bubur dalam mangkuk, dan  hias dengan daging, daun sup, daun bawang, bawang
goreng dan telur masin, jika suka.


                                  

Wednesday, August 18, 2010

Ayam Kismis


Bahan - Bahan :
1 ekor ayam, goreng separuh masak
1/2 cawan bawang merah - kisar
2 sudu besar bawang putih - kisar
1 cawan cili kering - kisar
4 cm lengkuas - tumbuk
1 cawan kismis kuning - kisar
Garam dan gula
4 helai daun limau purut
1 sudu besar ketumbar biji - tumbuk

Cara Menyediakan :
Panaskan minyak dan tumis bawang merah, ketumbar dan bawang putih sehingga
garing. Masukkan cili kering kisar dan tumis sehingga pecah minyak. Kemudian
masukkan bahan - bahan lain. Kuali atau pun periuk yang di gunakan hendaklah
di tutup. Gaul sebati sehingga ayam masak.

                                      

Tuesday, August 17, 2010

Roti tawar goreng ala picnic roll


Bahan - Bahan :
6 keping roti tawar - dipotong dua bahagian
Minyak untuk menggoreng

Bahan Pelengkap :
6 keping smoked beef - nak pakai sosej pun ok jugak, dipotong nipis
6 keping keju slice
3 biji telur rebus - dipotong bulat
50 gram daun bayam - dicelur, toskan

Bahan  untuk sos (kacau rata ) :
6 sudu makan sos tomato
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu makan gula pasir

Bahan Pelapis :
3 biji telur, dipukul ringan
75 gram  serbuk roti kasar

Cara Membuat :
Ambil sekeping roti tawar. Sapukan dengan bahan sos. Letakkan smoked beef atau sosej. Sapu lagi dengan bahan sos. Letakkan keju slice. Letakkan telur dan bayam. Lipat roti tawar. Celupkan ke dalam bahan pelapis. Gulingkan di serbuk roti kasar. Ulang proses ini sekali lagi.  Goreng dalam minyak yang sudah di panaskan sehingga keperangan.

                                                
Sumber : Saji Indonesia

Sunday, August 15, 2010

Rendang Udang

Bulan Ramadhan yang mulia menjelma lagi. Mari kita menyusun menu puasa supaya penyajian hidangan bersahur dan berbuka akan berjalan dengan lancar. Langkah pertama menyediakan makanan yang tahan lama. Misalnya Rendang, juadah ini bukan sahaja sesuai disediakan ketika  waktu berbuka, tetapi juga untuk bersahur..

                                 
Bahan - Bahan :
1/2  kg udang
10 tangkai cili kering
5 tangkai cili padi
4 biji buah keras
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
3 cm lengkuas
1 batang serai
Santan secukupnya
1/2 sudu besar kerisik
1/2 sudu besar gula merah
2 helai daun limau purut
Garam secukup rasa
1/2 sudu teh pes asam jawa adabi

Cara Menyediakan :
Kisar cili padi, cili kering, buah keras, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan serai dan tumis sehingga pecah minyak. Masukkan daun limau, gula merah dan sedikit pes asam jawa adabi. Kacau sebati. Masukkan udang dan santan.

Tunggu sehingga agak kering kemudian masukkan kerisik dan garam. Biarkan kering dan sambil  itu harus sering di kacau. Selamat mencuba!

Saturday, August 14, 2010

Oat Brownies

Salam Ramadhan, kepada para pengujung blog dan kawan - kawan  yang  sudi singgah dekat Recipes House  ini. Lama tak membaking, hari  ini  ada cuba buat " Brownies " saya  tuliskan resepinya di sini, untuk sesiapa yang ingin mencubanya.. Selamat Berpuasa !


Bahan - Bahan :
75 gram marjerin
200 gram coklat masak hitam - dipotong -potong
2 biji telur
75 gram gula merah
50 gram oat
35 gram tepung gandum
1/2 sudu teh serbuk penaik
50 gram cip coklat
20 gram hirisan badam untuk taburan
25 gram coklat masak susu - cairkan untuk mencorak ( saya tak buat )

Cara Membuatnya :
1. Panaskan marjerin. Matikan api. Masukkan potongan coklat masak hitam. Kacau sehingga larut. Biarkan suam. Pukul telur dan gula merah sehingga pekat. Masukkan larutan coklat masak hitam. Pukul rata.

2. Masukkan tepung gandum dan serbuk penaik sambil diayak dan dipukul perlahan. Masukkan oat dan cip coklat. Kacau rata. Tuangkan ke dalam loyang bersaiz 24x12x4 yang telah disapu marjerin dan dialas kertas kalis minyak. Taburkan hirisan badam.

3. Bakar selama 35 minit dengan suhu ketuhar 180 C sehingga masak. Potong - potong empat segi kecil. Hidangkan dengan hiasan coklat masak susu cair.


Tip : Potong - potong brownies dengan keadaan terbalik supaya lebih kemas dan badam tidak akan hancur.     

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi