Nuffnang

Sunday, May 30, 2010

Udang Goreng Cili Kering




Bahan  - Bahannya :
300 gram udang jerbung sederhana, tinggalkan ekornya dan belah belakang
1/2 sudu teh air perahan lemon
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
Minyak untuk menumis

Bahan Pencelup  ( kacau rata ) :
75 gram tepung gandum
15 gram tepung sagu
1/4 sudu teh serbuk stok ayam
1/2 biji ( 15 gram ) putih telur
115 ml air sejuk
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu makan minyak masak

Bahan Sos :
1 labu bawang besar - hiris panjang
3 ulas bawang putih - cincang kasar
1 cm halia parut
4 biji kering - potong 1 cm
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos tomato
1/2 sudu makan sos cili
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh lada sulah
1/4 sudu teh gula pasir
500 ml stok ayam - saya letak air biasa
1 sudu makan tepung sagu dan 1 sudu air - larutkan
1 batang daun bawang - hiris serong
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu makan minyak untuk menumis



Cara Membuatnya :
1. Lumur udang jerbung dengan air perahan lemon, garam dan serbuk lada sulah. Perapkan selama 15 minit. Celupkan ke dalam larutan pencelup. Goreng sehingga masak dan kering. Sos : tumis bawang besar, bawang putih, halia  dan  cili  kering sehingga terbit aroma. Masukkan sos tiram, sos tomato, garam, lada sulah dan gula pasir. Kacau rata.

2. Tuangkan stok ayam. Masak sehingga mendidih.  Pekatkan  dengan  larutan tepung sagu. Masukkan daun bawang dan minyak bijan. Kacau rata dan angkat. Hidangkan udang bersama sosnya.

Sumber : Paduan Seni Kuliner

Saturday, May 29, 2010

Baked Chicken And Mushroom


Salam.. kalau anda sedang terburu - buru, hidangan ini sangat cepat penyediaan
nya. Sementara dibakar, anda boleh melakukan pekerjaan lain pula.
Mudah bukan ?




Bahan - Bahannya :
1 labu bawang besar - dipotong besar
1/2 biji lada benggala merah - potong dadu 2 cm
1/2 ekor ayam - potong 15 bahagian
100 gram cendawan butang
200 gram bunga kobis
1 sudu makan kicap inggeris
3 sudu makan sos tomato
3 sudu makan sos cili
1 1/2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk lada hitam - tumbuk kasar
1 sudu teh gula pasir


Cara Membuatnya :
Campurkan kesemua bahan. Tuangkan ke dalam mangkuk tahan panas yang telah
disapu marjerin.  Tutup  atasnya  dengan  kertas aluminium. Bakar selama 25 minit
dengan suhu ketuhar 200 C sehingga masak.

Friday, May 28, 2010

Home Made Coklat


Bahan A :
500 gram coklat susu selbourne
50 gram pes hazelnut
Kismis, kekacang, badam atau hazel

Bahan B :
300  gram coklat putih
1 sudu teh pes strawberi

Cara Membuatnya :
1. Cairkan 500 gram coklat bersusu secara dauble boiler ( di atas air mendidih ) dan kacau sehingga tidak bergentel. Masukkan pes hazelnut ke dalam coklat cair kacau sebati.

2. Sementara itu, cairkan 300 gram coklat putih menggunakan kaedah dauble boiler, kacau jangan sampai bergentel. Tuangkan bahan B ke dalam acuan coklat. Masukkan beberapa biji kekacang atau kismis. Sejukkan di dalam peti sejuk selama lima minit lalu masukkan bahan A. Biarkan coklat menjadi keras. Hidangkan.

Thursday, May 27, 2010

Sayur Campur Berempah




Bahan - bahan
2 biji kentang - dibelah lapan
1 batang lobak merah - dihiris panjang
2 biji tomato - dibelah empat
10 tangkai kacang buncis - dipotong panjang
1 labu bawang besar - dihiris melintang
2 cm halia -dicincang
2 ulas bawang putih - dicincang
Garam secukupnya
1 sudu besar serbuk kari daging
1 tangkai daun kari
1 tangkai cili merah

Cara Membuatnya :
Kentang dipotong ikut suka dan goreng sehingga tiga suku masak. Tumis halia cincang dan bawang putih sehingga kekuningan. Masukkan pula bawang besar dan balik - balikkan sehingga bertukar warna perang muda. Masukkan kacang buncis dan lobak merah, kacau sehingga hampir masak. Campurkan serbuk kari dan renjiskan sedikit air. Masukkan kentang diikuti tomato, daun kari serta garam kacau hingga bercampur rata. Sendukkan ke dalam pinggan hidang, hias dengan cili merah dan hidangkan untuk makan malam atau tengah hari. Selamat mencuba.

Wednesday, May 26, 2010

Mi Sedap Tim Ayam


Mi Sedap Tim Ayam
2 bungkus mi sedap sambal goreng, rebus selama 3 minit lalu tuskan
Perencah mi sedap mi sambal goreng
200 gram daging ayam  -  dipotong dadu
2 sudu besar minyak goreng
1 sudu kecil bawang putih - dipotong halus
1 sudu besar bawang besar - dipotong halus
1 tangkai daun bawang - hiris nipis
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap masin
2 sudu kecil minyak bijan
200 ml santan pekat
2 biji telur

Cara Membuatnya :
1. Kacau sebati mi bersama santan dan telur. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar sampai wangi. Masukkan semua perencah mi sedap sambil dikacau, masukkan daun bawang, kicap manis, kicap masin, daging ayam dan minyak bijan.

2. Sediakan mangkuk kecil, sapukan minyak. Letakkan 2 sudu besar daging ayam berperencah, lalu atur mi diatasnya. Kukus sampai mi padat.



Tuesday, May 25, 2010

Kek Mentega

Assalammualaikum..haii semua dok buat apa  tuu? Nak ucap Terima kasih kepada Anyah Kalsom yang tinggal diRaub Pahang  atas kiriman  Edible  Image  ini. Hmm.. pastii la si budak debab tu  sukee.. thanks sekali lagii..

Bahan  A :
250 gram mentega
1 sudu besar kek emulsifier
220 gram gula kastor
1/2 sudu teh garam

Bahan B :
4 biji telur

Bahan C :
280 gram tepung paling halus
1 sudu teh serbuk penaik

Bahan D :
1 sudu besar susu tepung
50 ml air suam

Cara - cara :
1. Pukul bahan A sehingga naik dan kembang. Campurkan bahan B sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati. Ayak bahan C dan masukkan ke dalam campuran di atas. Gaul hingga sekata.
Kemudian masukkan bahan D dan bancuh hingga sebati. Sapukan marjerin pada acuan kek. Tuangkan campuran kek ke dalam acuan. Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180 C selama 45 minit.

2. Potong kek mentega pada 2 lapisan. Sapukan dengan butter cream di antara lapisan kek dan susun dengan elok. Salutkan seluruh kek dengan butter cream dan hias mengikut kreativiti anda.

Butter Cream Resepi
250 gram butter / shortening
125 gram krim well
125  gram susu pekat manis

Cara Membuatnya :
Pukul butter dengan krim well hingga putih, masukkan susu pekat pukul lagi hingga kembang. Sesuaikan warnanya untuk hiasan kek.

Sumber : Wendy Kor dan I lup Islam





Sweet Surrender




Bahan - bahannya :
300 gram buah tembikai
125 gram plain yogurt
1 sudu besar madu
250 gram ais kiub

Cara Membuatnya :
Campurkan tembikai, yogurt, madu dan ais kiub di dalam  blender, proses hingga
halus. Masukkan ke dalam gelas. Sajikan.
Sumber : www.organikklub.com

Monday, May 24, 2010

Gulai Ikan Kering




Bahan - bahannya :
1/2  biji nanas yang kecil kupas kulitnya dan di potong dadu
1/2 biji kelapa - ambil 1/2 cawan santan pekat dan 1 cawan santan cair
Beberapa keping ikan masin - di bersih
3 sudu besar minyak masak

Bahan ditumbuk :
6 - 7 cili kering
6 ulas bawang merah
4 ulas buah keras
1 batang serai
1 cm lengkuas
1 cm kunyit
1 keping kecil belacan

Cara Menyediakannya :
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan tumbuk sehingga wangi. Tuangkan
santan cair dan biarkan mendidih kemudian masukkan  ikan kering. Biarkan ikan
kering masak beberapa minit. Barulah di masukkan nanas.

2. Apabila sudah mendidih, tuangkan santan pekat serta sesuaikan rasa. Kacau
sekali - sekala agar santan tidak pecah minyak. Hidangkan bersama nasi.


Sunday, May 23, 2010

Ikan Bakar Bersambal



Bahan - bahannya :
600 gram ikan kembung - di bersihkan
15 tangkai cili kering - kisar
4 labu bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
2 batang serai - hiris nipis
2 helai daun limau purut - hiris halus
1/4 cawan santan pekat
1/4 cawan air asam jawa
Garam dan gula secukupnya
1 sudu teh serbuk kunyit
Daun pisang untuk membungkus

Cara Membuatnya :
1. Campurkan bahan - bahan kisar dengan serai, limau purut, santan pekat,
air asam, garam  dan  serbuk kunyit  kemudian gaulkan pada ikan sehingga
rata sebelum di bungkus seekor demi seekor dengan daun pisang.

2. Susun dalam dulang kemudian bakar dengan kuasa high selama lapan mi-
nit atau atas dapur pun  ok juga. Hidangkan panas - panas.


Saturday, May 22, 2010

Sweet Red Bean Bread



Ingredientas :
300 gram high protein flour
70 gram caster sugar
5 gram instant dry yeast
1/4 tsp salt
100 ml water
50 gram butter
1 tin sweet red bean - drained
1 tsp bread improver
1 egg

Method :
1. Put all ingredients in a mixing bowl ( except butter )  and beat into dough.  Add
in butter  and continue  to  beat until smooth and elastic.  Cover  the  dough  with
damp towel and rest for 1 hour. Divide the dough into 8 portions, shape into balls
and rest for another 10 minutes.

2. Roll out to a rectangle and place red beans into the dough. Then roll up and
place into a prepared greased  baking  tin 4 x 8.  Put 4  portions  into each tin.
Cover with damp towel and leave to proof for  60  minutes  until  dauble in size.
Bake in a  preheated  oven at 180 C for 20 - 25 minutes. Serve fresh from the
oven  ( can  make into 2 loaves ).
From : Yum Book

Friday, May 21, 2010

Pulut Sambal Gulung


Cemilan dari beras pulut memang sangat sedap! Harini nak cuba buat pulut sambal yang di gulung, pasti menarik, kan? Ini diaa, jeng - jeng...

Bahan - bahan
1/2 kg beras pulut
1/2 biji kelapa parut
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
2 cm lengkuas
50 gram udang kering
4 sudu besar cili kisar
1 sudu teh pati ayam
Garam dan gula secukupnya

Cara Membuatnya :
Pulut di kukus dan di tanak sehingga masak.  Semua  bahan  di kisar   kecuali kelapa. Panaskan minyak, tumis bahan - bahan yang di kisar hingga naik minyak. Campurkan kelapa, gaul hingga sebati. Gaul di atas api sedang, sehingga kelapa sedikit kering.

Pulut  yang telah masak tadi di letakkan di dalam loyang alas  loyang dengan plastik. Ambil pulut dan ratakan.  Di atas pulut tadi, taburkan kelapa yang telah di masak tadi. Gulung pulut dan padatkan. Potong - potong  dan hidangkan.

Wednesday, May 19, 2010

Kerepek Bawang


Di rumah saya kalau menghadap tv takdak kudapan rasa kurang bestlah!!
Biasanya kalau hujung minggu memang saya selalu buat snack atau kudap - kudapan
untuk anak - anak di rumah. Biasanya cookies ataupun kerepek bawang cam gini jadi
kegemaran. Salam, dan selamat mencuba!

Kerepek Gunting
200 gram tepung gandum
1 biji telur
2 ulas bawang putih - haluskan
1 sudu besar marjerin
1 sudu teh serbuk pati ayam
1/4 sudu teh baking powder
50 ml air sejuk
Daun sup dan daun bawang -  cincang halus
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya :
1. Pukul telur hingga kembang masukkan  garam, serbuk pati ayam, daun sup dan
daun bawang. Masukkan tepung gandum, bawang putih dan  baking powder,  gaul 
sebati. Masukkan  air sedikit demi sedikit uli hingga menjadi adunan yang elastik.

2. Canai  nipis adunan menjadi saiz yang lebar,  setebal 2 cm.  Potong  -  potong.
Buat hingga habis adunan. Goreng hingga kekuningan menggunakan api sederhana.

Sunday, May 16, 2010

Nasi Panggang Tuna




Bahan - bahannya :
200 gram nasi putih
1/4 labu bawang besar - di cincang
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh lada sulah
1 sudu makan marjerin
1/4 labu bawang besar - hiris panjang
1/4 biji capsicum merah
100 gram tuna dalam tin
50 gram cendawan butang - di belah dua
1 biji tomato, buang bijinya dan potong dadu
1 sudu makan pes tomato
3/4 sudu teh garam
1 sudu teh lada hitam - tumbuk kasar
1/2 sudu teh gula pasir
1 sudu teh oregano
350 ml air
25 gram keju mozzarella
1 sudu makan minyak untuk menumis

Cara Membuatnya :
1. Tumis bawang besar dengan marjerin sehingga naik baunya. Masukkan nasi,
garam dan lada sulah. Kacau rata. Masukkan ke dalam mangkuk  tahan  panas
yang di sapu marjerin. Tumis bawang besar dan capsicum hingga naik bau. Ma-
sukkan tuna, cendawan dan tomato. Kacau rata.

2. Masukkan pes tomato, garam,  lada hitam  dan gula.  Kacau rata.  Tuang air.
Masak sehingga sebati. Masukkan oregano. Kacau rata. Tuangkan ke atas nasi.
Taburkan keju mozzarella. Bakar 20 minit dengan suhu 170 C.


Saturday, May 15, 2010

Tall Hause Cookies


Tidak hanya menunggu masa hari raya. Kukis boleh dinikmati di saat santai bersama keluarga di rumah! Jom buat untuk kudapan minum petang !

Bahan - bahannya :
220 gram tepung gandum
200 gram kismis
2 sudu kecil esen vanila
230 gram mentega
120 gram gula aising
2 biji telur
Emping jagung ( cornflake ) di ramas kasar

Cara Membuatnya :
Mentega dan  gula di putar sehingga kembang,  masukkan telur dan  pukul rata. Gaulkan tepung, kismis dan esen vanila hingga sebati.  Sudukan  satu  sudu kecil adunan ke dalam emping jagung golek hingga bersalut. Aturkan  di  dalam dulang pembakar dengan jarak empat cm agar adunan dapat mengembang. Bakar sehingga masak selama 18  hingga 20 minit.

Thursday, May 13, 2010

Corn and Cheese Pizza




Bahan Kulit :
1 sudu teh yis segera
1/2 sudu teh gula pasir
1/4 sudu teh garam
120 ml air suam
180 gram tepung gandum
1 sudu makan minyak masak

Bahan Topping :
1/4 labu bawang besar - potong dadu
50 gram jagung pipil rebus
2 keping keju slice - di potong dadu
1 1/2 sudu makan sos cili untuk sapuan
1 sudu teh lada hitam - di tumbuk kasar
Sosej secukupnya

Cara Membuatnya :
1. Untuk kulit : campurkan yis, gula, garam dan air suam. Biarkan selama 20 minit.
Tuangkan campuran yis sedikit demi sedikit ke dalam tepung gandum sambil diuli
hingga menjadi doh.

2. Masukkan minyak. Uli lagi sehingga doh menganjal. Biarkan doh rehat  selama
40 minit sehingga 2 kali ganda kembangnya. Canai nipis adunan. Bentukkan bulat
berdiameter 25 cm setebal 0.5 cm. Letakkan di dalam loyang yang telah  di sapu
dengan marjerin. Cucuk - cucukan adunan dengan garfu.

3. Sapukan dengan sos cili. Kemudian taburkan bawang besar, sosej, jagung dan
lada hitam. Bakar selama 15 minit dengan suhu 190 C. Taburkan keju slice dan ba-
kar lagi selama 5 minit sehingga benar - benar masak.

Tip : Pizza lebih baik di hidangkan ketika masih panas supaya rasanya akan lebih
lazat.
Sumber : Sedap

Wednesday, May 12, 2010

Ayam Bakar Rempah Bali


Hai...
Just simple dish hari ini. My mom suka sangat masak ayam dengan cara seperti
ini. Yapp, kami dulu pernah duduk di Bali dan kebetulan ini adalah masakan fav.
mama ku! Enjoy guys!                                

Bahan - bahan
1 kg ayam - potong  empat atau enam  bahagian, lumur air limau 
nipis dan garam. Ketepikan.
5 sudu besar minyak - untuk menumis
8 helai daun limau purut
3 batang serai - di ketuk
2 sudu makan kicap
1 sudu makan air asam jawa

Bahan kisar :
150 gram cili merah
12 ulas bawang merah
6 ula bawang putih
3 cm halia
2 sudu teh belacan bakar
1 1/2 sudu teh garam
1 sudu makan gula merah

Cara Membuatnya :
1. Tumis bahan kisar sehingga  terbit aroma. Masukkan daun limau  dan serai.
Kacau sebati. Masukkan kicap dan air asam, tunggu hingga mendidih. Masuk
kan ayam, biarkan ayam hingga 3/4 masak. Angkat.

2. Panaskan oven pada suhu 180  C  bakar ayam sehingga masak. Hidangkan
ayam bersama baki rempah tadi.

Nasi Goreng Kari



Bahan - bahannya :
1000 gram nasi putih, sejukkan
1 labu  bawang besar - cincang halus
200 gram udang kecil tanpa kulit
4 ketul sosej ayam - potong dadu
200 gram kacang pholl
100 gram nenas - potong dadu
4 sudu teh kicap  ikan
2 sudu teh serbuk kari
2 sudu teh garan
1 sudu teh serbuk lada sulah
2 tangkai daun bawang - potong 1 cm
4 sudu makan mentega untuk menumis

Bahan Pelengkap :
2  biji telur buat dadar nipis
4 sudu makan bawang goreng

Cara Membuatnya :
1. Tumis bawang besar  sehingga terbit aroma. Masukkan udang. Kacau  hingga
berubah warna. Masukkan sosej ayam, kacang pholl dan nenas. Kacau  sehingga
layu. Masukkan nasi, kicap ikan, serbuk kari, garam dan serbuk lada sulah.

2. Kacau goreng sekejap. Masukkan daun bawang. Kacau rata. Hidangkan bersama
pelengkapnya.

Sunday, May 9, 2010

Puding Pandan



Bahan - bahan
1000 ml santan daripada sebiji kelapa
100 ml air daun pandan ( daripada 10 helai daun pandan )
2 titik pewarna hijau
160 gram gula pasir
1/4 sudu teh garam
1 bungkus serbuk agar - agar

Cara Membuatnya :
Rebus santan, air daun pandan, pewarna hijau, gula, garam dan agar - agar sambil di kacau sekali - sekala sehingga mendidih. Tuangkan ke dalam acuan.  Bekukan. Hidangkan sejuk.
Tip : Basahkan acuan dengan air sejuk sebelum di gunakan supaya puding akan mudah keluar daripada acuannya.

Saturday, May 8, 2010

Breaded Chicken Chops


Bahan - bahan
300 gram isi paha ayam - cincang halus
1 sudu teh serbuk bawang putih
30 gram tepung jagung
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
2 biji putih telur
Minyak untuk menggoreng

Bahan Sadur  ( kacau rata ) :
2 sudu makan tepung rempah serbaguna
1/2 sudu makan bijan putih
100 gram tepung gandum
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada sulah


Bahan Sos  :
3 ulas bawang putih - cincang kasar
1/2 labu bawang besar - hiris panjang
1 cm halia parut
1 sudu makan sos inggeris
1 sudu makan madu
3 sudu makan sos tomato
1 sudu teh kicap manis
1 sidu teh garam
1 sudu teh lada hitam - tumbuk kasar
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 sudu teh gula pasir
300 ml air stok ayam
100 gram kacang pea
2 sudu teh tepung jagung dan 1 sudu makan air, larutkan untuk pemekat
1/2 sudu teh air perahan lemon
1 sudu makan marjerin untuk menumis

Cara Membuatnya :
1. Campurkan ayam, serbuk bawang putih,  tepung jagung,  garam,  serbuk  lada sulah dan putih telur. Kacau rata. Bentukkan bulat leper berdiameter 10 cm. Gulingkan di bahan sadur nipis - nipis. Goreng dalam minyak yang telah di panaskan sehingga masak. Ketepikan.

2. Sos : tumis bawang putih, bawang besar dan halia sehingga terbit aroma. Masukkan sos inggeris, madu, sos tomato, kicap manis, garam, lada hitam di tumbuk kasar, serbuk lada hitam dan gula pasir. Kacau rata.

3. Tuangkan air stok ayam. Didihkan. Masukkan kacang pea dan kacau rata. Pekatkan dengan larutan tepung jagung. Masak hingga meletup - letup.  Masukkam air perahan lemon. Kacau rata.

Mousse Avakado



Bahan - bahan
250 gram isi avakado
100 gram susu pekat manis
300 ml krim pekat
1/8 sudu teh garam
12 gram serbuk gelatin dan 60 ml air, larutkan dan kukus
25 gram susu pekat manis coklat

Cara Membuatnya :
Campurkan avakado, susu pekat manis, krim pekat, garam dan gelatin. Kisar
sehingga lembut. Picitkan ke tepi gelas di bahagian dalam dengan  susu  pekat
manis coklat. Masukkan campuran avakado. Ratakan dan bekukkan di dalam
peti sejuk.
Sumber : Paduan Cita Rasa Seni Kuliner

Friday, May 7, 2010

Stew Telur Puyuh


Bahan - bahan
25 biji telur puyuh - di rebus
1 biji tomato merah - di potong - potong
2 biji kentang - di potong dan goreng berkulit
1 helai daun salam
2 cm lengkuas - di ketuk
5 sudu makan kicap manis
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
1/4 sudu teh serbuk pala
2 sudu teh gula pasir
750 ml air
2 sudu makan minyak untuk menumis

Bahan di kisar :
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 biji buah keras - sangai
1 cm halia
1 sudu makan udang kering - sangai

Cara Membuatnya :
1. Tumis bahan kisar, daun salam dan lengkuas sehingga terbit aroma. Masukkan
tomato dan kacau sehingga layu. Masukkan telur puyuh dan kacau rata. Masukkan
kicap manis. Kacau sehingga telur tersalut rempah.

2. Masukkan air, garam, serbuk lada sulah, serbuk pala dan gula pasir. Setelah se-
paruh menyerap masukkan kentang. Masak sehingga kuah menjadi pekat.

Puding Buah Prune



Bahan - bahan
8 gram serbuk agar - agar
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula
2 sudu besar butter
3 1/2 cawan air
170 ml susu cair
1 kampit kecil buah prune

Cara Membuatnya :
1. Didihkan  3 cawan air, serbuk agar - agar  dan gula ke dalam periuk.  Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan balance air tadi, 1/2 cawan. Masukkan ke dalam periuk agar - agar yang sudah mendidih tadi, masukkan butter, kacau rata hingga mendidih. Matikan api.

2. Pastikan buah prune telah di bubuh dalam acuan yang anda pilih, sebelum menuang agar - agar ini ke dalam nya. Jadi buah prune tidak akan lembik dan ia kelihatan tersusun rapi.
Sumber : dari Hana Family modif by Julia

Wednesday, May 5, 2010

Pavlova



Hari ini saya nak cuba buat pavlova. Pavlova adalah sejenis pencuci mulut meringue yang di namakan nama penari balet Rusia iaitu Anna Pavlova. Ia adalah pencuci mulut dengan kerang garing dan lembut di dalamnya. Rasanya manis dan boleh di sesuaikan dengan taburan buah - buahan yang sedikit masam di atasnya! Sesekali mencuba sedikit kelainan! Jom semak bahan - bahanya!

Pavlova
150 gram putih telur (anggaran 4 biji telur)
3/4 cawan gula kastor
2 camca besar tepung jagung
2 camca teh cuka makan
1/2 camca teh esen vanilla
Whipping cream secukupnya
Buah2an segar secukupnya

Cara Membuat :
Panaskan oven pada suhu 150C, sediakan kertas minyak. Putar putih telur hingga berbuih dan masukkan gula sedikit demi sedikit sambil di pukul sehingga pekat dan berkilat. Masukkan cuka makan dan tepung jagung, gaul rata perlahan-lahan adunan tadi. Kemudian  bentukkan sesuai selera  di atas kertas minyak tadi.

Masukkan ke dalam oven, turun suhu menjadi 120C dan bakar 1 jam 20 minit. Kemudian  biarkan pavlova sejuk didalam oven. Ambil pavlova tadi, paipkan whipping cream ditengah nya dan susun buah buahan segar mengikut  kreativiti anda. Hidangkan segera.


Tuesday, May 4, 2010

Enoki Goreng Keju Pedas


Salam, cendawan jenis ini kenyal rasanya. Sekarang bayangkan jika di padukan dengan lapisan tepung yang rangup, Mmm soo yumyy dan krak - kriuk macam snack !! Jom mencubanya  di dapur sendiri !

Bahan - Bahan :
1 bungkus cendawan enoki
Minyak untuk menggoreng

Bahan Pencelup :
50 gram tepung gandum
15 gram tepung jagung
1 sudu teh serbuk bawang putih
1/2 sudu teh serbuk paprika
3/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
1/2 sudu teh serbuk penaik
100 ml air sejuk

Bahan taburan  ( kacau rata ) :
150 gram tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
1 1/2 sudu makan keju parmesan

Cara Membuat :
Potong akar enoki. Pisahkan bahagian - bahagiannya. Kacau rata bahan pencelup. Celup cendawan lalu segera di gulingkan  di bahan taburan. Goreng dalam minyak yang telah di panaskan dengan api sederhana sehingga masak dan kering.
                                  

Udang Berempah


Bahan - bahan :
1/2 kg udang saiz besar
50 ml air asam jawa
Minyak untuk menumis
100 ml santan pekat
10 helai daun kari
Garam dan gula secukup rasa

Bahan di kisar :
20 gm bawang merah
10 gm cili merah
5 gm bawang putih
5 gm halia
5 gm belacan
2 gm kunyit hidup

Bahan di tumbuk :
2 gm ketumbar
2 gm jintan putih
2 gm jintan manis

Cara Membuatnya :
Tumis bahan kisar sehingga garing, kemudian masukkan bahan yang  di tum-
buk dan kacau hingga berbau harum. Masukkan daun kari kemudian masukkan
udang dan gaul rata. Masukkan santan dan kacau lagi. Masukkan garam dan
gula secukup nya, sesuaikan rasa dan sedia untuk di hidangkan.

Monday, May 3, 2010

Crispy Dried Fish In Marmalade Sauce


Ingredients :
100 g small died fish, washed and drained
2 cups oil for depp - frying
1 onion  - peeled and shredded
2 spring coriander leaf - cut into strips
3 chili padi - chopped
1 red chilli  - shredded

Sauce :
3 tbsp marmalade jam
1 tbsp lime juice
1/2 tsp salt

Method :
Deep - fry small dried  fishes in hot oil until golden brown and crispy. Dish  and
drain well. Leave 1 tbsp oil in wok and saute onion until fragrant. Put in the rem-
aining ingredients, sauce and bring to boil until thick. Add in  crispy  dried  fishes
and toss well. Dish up and serve.




Saturday, May 1, 2010

Bawal Oriental


Bahan - bahan
3 ekor ikan bawal - di kelar - kelar
4 sudu makan madu
4 ulas bawang putih - di parut
2 tangkai daun ketumbar - di cincang halus
2 sudu makan kicap ikan
2 sudu makan sos tiram
2 sudu teh minyak bijan
2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk lada hitam
2 cm halia - di parut
Semua bahan - bahan di atas di gaul hingga sebati

Cara Membuat
Lumur ikan bawal dengan bahan - bahan rempah yang telah di gaul sebati tadi.
Diamkan  selama 25 minit. Bakar sambil di sapu  baki  rempah  sampai  masak.
Hidangkan panas bersama nasi putih.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi