Kita tentu dah biasa dengan karipap. Nah kudapan saya hari ni adalah pastel, jajanan ala Bandung yang hampir sama dengan karipap! Tetapi berlainan sikit dari segi intinyee dan pastrinyee. Kalau ke Bandung, kuih - muih ini boleh kita cari di gerai atau toko kuih. Dekat pasar basah pun terkadang ada orang yang menjualnya. Boleh di katakan senang nak cari! Nah, saya memang teringin sangat nak mencubanya. Senang dan mudah sahaja, dan yang paling penting tak payah pergi jauh - jauh ke Bandung lagi. Hanya kuarkan alat - alat baking di rumah, pastel rangup dah siap sedia di depan mata! Ayoo buat!!
Bahan Membuat Kulit Pastel :
250 gram tepung gandum
1/2 biji telur
50 gram mentega - cairkan
1/2 sudu teh garam halus
70 ml air sejuk
Bahan Membuat Inti :
1 buah dada ayam - potong dadu
150 gram suhun, rendam hingga lembut dan toskan
1 biji lobak merah - potong dadu
Sedikit kacang buncis - potong nipis
Bahan Dikisar Halus :
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu teh lada sulah
1/2 sudu teh serbuk pati ayam
Gula dan garam secukup rasa
1 sudu besar marjerin - untuk menumis
Cara Membuat :
Inti : tumiskan bahan kisar sehingga naik bau. Masukan ayam tumiskan sehingga ayam menjadi lembut. Masukkan lobak merah dan tunggu sehingga lembut. Masukkan garam, stok ayam dan serbuk lada sulah. Masukkan suhun. Kacaukan hingga sebati. Angkat dan sejukkan.
Kulit : Didalam mangkuk masukkan tepung, telur, garam dan mentega cair. Kacau sehingga berketul. Masukkan air sedikit - demi sedikit. Uli sehingga menjadi adunan yang tidak melekat ditangan. Rehatkan 15 menit. Canai nipis adunan kulit. Masukkan inti dan kelim tepinya seperti membuat karipap. Goreng keperangan.