Nuffnang

Saturday, October 17, 2015

Puding Roti Tanpa Telur


Jom layan puding roti tanpa telur, cara penyediaanya sangat mudah! Main campak - campak jaa dah boleh menjadi hidangan yang cukup sedap! Boleh di makan suam atau pun sejuk sama lezatnya.


Puding Roti Tanpa Telur
2 cawan susu segar / susu cair
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar butter
50 gram kismis hitam - potong kecil
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar tepung kastad
1 peket roti gardenia ukuran sedang - potong kiub

Cara Membuat :
Sediakan bekas tahan panas yang telah di sapu nipis dengan sedikit majerin. Ketepikan sekejap.
Di dalam periuk masukkam susu, butter, gula dan juga tepung kastad. Kacau sehingga semuanya sebati. Masak sehingga  gula pasir larut dan  kastad mendidih. Masukkan esen vanila. Kacau sebati.

Tuangkan ke atas roti yang telah di potong kiub & biarkan sehingga roti kembang. Tekan2 sikit roti supaya semua roti meresap susu. Masukkan ke dalam bekas tahan panas tadi. Tabur dengan kismis. Bakar puding anggaran 30 - 35 minit mengikut oven masing2 sehingga puding nampak keperangan dan hidangkan.

3 comments:

  1. I buat x jadi. Rasa tawar. I think should add more sugar...and the amount of bread should be less that what's stated. Sorry to say this but I'm quite dissapointed with the result.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear, supposely you can taste a batter before add in into ur bread. 2 spoon of sugar sure cant be really sweet. it really didnt make sense.

      Delete
  2. Sedap sangat...sekarang manis manis sangat Tak bagus utk kesihatan...like the batter..tq for the recipe 😊

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi