Nuffnang

Sunday, October 10, 2010

Spanish Hot Chocolate


Hi All, air coklat panas ini kerap juga saya buat dirumah. Dengan bahan - bahan
yang tak begitu banyak dan sangat mudah, menjadi pilihan saya diwaktu rehat
bersama kawan - kawan dan keluarga. Memang sangat simple.

Bahan - Bahan :
85 gram milk chocolate - broken into pieces
450 ml fresh milk
Cinamon sticks and orange rind - to decorate, if you like!

Cara Membuatnya :
Put chocolate in top of a dauble boiler or a bowl placed over a saucepan of hot
water. Leave chocolate to melt. Heat milk to boiling point. Using a wooden spoon,
slowly stir a little boiling milk into chocolate.

Using a wire whisk, whisk in remaining milk and continue to whisk until mixture
is frothy. Pour into heatproof glasses or cups and decorate with cinnamon stiks
and orange rind.         

Friday, October 8, 2010

Flan Cendawan Dan Sosej


Salam,  menyediakan menu minum petang kerapnya kurang diberi perhatian. Selalunya ramai yang membeli sahaja kuih - muih yang banyak dijual di gerai. Bagaimanapun, kadang - kadang kita berasa jemu dengan makanan yang sama, kreativiti juga diperlukan agar hidangan yang disediakan nampak menyelerakan.

Bahan untuk pastri :
150 gm tepung gandum
75 gm mentega
Air ais secukupnya
Secubit garam

Bahan untuk inti :
3 biji telur
1 labu bawang besar  - dimayang
100 gm cendawan butang - dihiris nipis
100 gm sosej  - dihiris nipis
50 gm keju cheddar -  diparut
25 gm mentega
200 ml susu
Garam dan serbuk lada sulah secukupnya

Cara menyediakannya:
Untuk membuat pastri, gaulkan tepung gandum, garam dan mentega dengan dengan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti. Masukkan air ais dan uli hingga menjadi doh yang lembut sebelum didinginkan dalam peti sejuk selama 15 minit.

Canai doh setebal 5 mm dan letakkan ke dalam acuan flan. Tekan rata - rata sehingga ke bahagian tepi acuan dan potong lebihan doh di sekelilingnya. Bakar selama 15 minit sehingga setengah masak. Ketepikan untuk seketika.

Untuk membuat inti : panaskan mentega di dalam kuali dan masukkan bawang besar, cendawan dan sosej. Kacau sehingga bawang layu sedikit kemudian tuang kan ke dalam acuan flan yang beralas tadi. Tabur keju cheddar sehingga rata.

Telur dipukul bersama - sama susu, garam dan serbuk lada sulah kemudian di tuang ke dalam acuan flan tadi sebelum dibakar lagi dalam ketuhar pada suhu 180 C selama 30 minit ataupun sehingga masak.  Hidangkan panas - panas.

                                        

Wednesday, October 6, 2010

Satay Bebola Berempah Oriental


Salam, kita sudah biasa dengan satay ayam ataupun daging, bukan ?Kesedapannya sememangnya memiliki rasa yang sangat unik. Ingin mencuba menyediakan satay berkonsep oriental dengan memakai bahan bebola sebagai bahan asasnya, istimewa juga rasanya !

Bahan - Bahan :
20 ketul bebola ayam, dipotong dua bahagian
10 batang lidi pencucuk satay

Rempah Perapan :
3 ulas bawang putih - cincang halus
4 ulas bawang merah - cincang halus
3 sudu makan sos tomato
2 biji cili kering - cincang halus
1 sudu makan minyak masak
1 sudu makan kicap manis
1 sudu makan daun ketumbar cincang
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
1/2 sudu teh gula pasir

Cara Membuatnya :
Kacau rata rempah perapan. Masukkan bebola ayam dan kacau rata. Perap selama 25 minit. Cucuk - cucukkan di lidi pencucuk satay. Bakar dalam kuali pan sehingga masak dan terbit aroma.                                                                         

Ayam Goreng Sambal Serai

                                                 
Siapa peminat  masakan pedas ?  Menu satu ini patut di cuba. Masakan style
Indonesia banyak menggunakan cabai merah segar sebagai bahan rempahnya.
Apalagi di padankan dengan nasi panas, dihidangkan untuk makan tengah hari.
Memang cukup untuk membuka selera.   

Bahan - Bahan :
1 ekor ayam, potong 8 bahagian
1/2 sudu teh air asam jawa
( daripada 1/4 sudu teh asam jawa dan 1 sudu makan air )
1/2 sudu teh garam
Minyak untuk menggoreng

Bahan balado :
5 helai daun limau purut - buang tulangnya
5 batang serai - ambil putihnya dan hiris serong
3/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh gula pasir
1 sudu makan air asam jawa
( daripada 1 sudu teh asam jawa dan 2 sudu makan air - larutkan )

Bahan Tumbuk Kasar :
6 biji bawang merah
13 biji cili merah besar
13 biji cili merah kerinting
5 biji cili padi hijau
1 sudu teh belacan goreng

Cara Membuatnya :
Lumur ayam dengan air asam jawa dan garam. Perapkan selama 20 minit. Goreng
dalam minyak yang telah di panaskan di atas api sederhana sehingga masak. Ketepi
kan. Panaskan 150 ml minyak masak baki menggoreng ayam.

Tumis bahan tumbuk kasar, daun limau dan serai sehingga terbit aroma. Masukkan
ayam, garam, gula pasir dan air asam jawa. Masak sehingga menyerap.
Tip : Ketuk serai supaya aromanya lebih harum.
                                  

Monday, October 4, 2010

Okonomiyaki


Sekali - sekala menikmati pancake ala jepun yang dibuat di rumah, memang enak Apalagi di hidang panas.  Okonomiyaki is a savoury japennes style pancake. Kita boleh memasukkan ke dalam adunan tepung apa juga jenis sayuran yang kita suka! Untuk yang ingin melihat step by step ada di Sini.                                        
Bahan - Bahan :
100 gram tepung gandum
150 ml dashi atau air sejuk
50 gram kubis - dipotong halus
50 gram lobak merah - dipotong halus
Sedikit daun bawang - cincang
1 sudu teh serbuk pati ayam
1 sudu teh serbuk lada sulah
1 biji telur
Garam secukup rasa
50 gram udang, atau sosej, crab stick - dipotong dadu  ( pilih salah satu )

Bahan Sos :
1 sudu besar mayonis
1 sudu besar worcestershire sauce

Cara Membuat :
Campurkan tepung gandum, air dan kacau  sehingga sebati.  Masukkan telur, garam dan lada sulah. Kacau lagi. Masukkan sayuran dan udang. Panaskan kuali anti lekat sapu dengan sedikit minyak. Tuangkan adunan, masak sehingga keperangan. Top with okonomiyaki sauce, mayonnaise and green onion and slice.
              

Sunday, October 3, 2010

Tat Nanas


Salam dihari Ahad, ini adalah salah satu jenis biskut yang di buat ketika hari raya
menjelma. Biskut jenis masam dan manis ini menjadi kegemaran keluarga. ini kerana
kesedapan dan kerangupannya. Biskut Raya memang tidak pernah di tinggalkan
orang ketika membuat sajian Raya, bukan ? So enjoy this recipes...

Bahan Inti :
400 gram nanas - diparut
125 gram gula pasir
1/8 sudu teh garam
3 biji cengkih
3 cm kayu manis
1/2 sudu teh air perahan lemon

Bahan Kulit :
100 gram mentega
50 gram marjerin
50 gram gula aising
2 biji kuning telur
75 gram serbuk badam
175 gram tepung gandum
25 gram tepung jagung
15 gram susu tepung

Bahan Sapuan ( kacau rata ) :
2 biji kuning telur
1 sudu teh krim pekat
1/8 sudu teh  madu

Cara Membuat :
Inti : masak nanas sehingga air menyerap. Masukkan gula pasir, garam, cengkih
dan kayu manis. Kacau lagi sehingga kering. Masukkan air perahan lemon. Kacau
rata. Sejukkan.

Kulit : pukul mentega, marjerin dan gula aising selama 30 saat. Masukkan kuning
telur. Pukul rata. Masukkan serbuk badam. Kacau rata. Masukkan tepung gandum,
tepung jagung dan susu tepung sambil diayak dan dikacau rata.

Ambil adunan kulit, isi sedikit doh dalam acuan tat, picit memanjang. Letakkan
inti nanas dan gulung dengan kemas. Letakkan di loyang yang disapu marjerin.
Bakar selama 15 minit dengan suhu ketuhar 150 C.
                        

Saturday, October 2, 2010

Ayam Goreng Ala Kentucky


Salam, cara yang paling mudah mengolah ayam adalah membuatnya menjadi ayam
goreng.  Nasib baik juga banyak variasi ayam goreng  boleh kita buat.  Sekalipun
kerap dihidangkan, tidak juga akan membuatkan berasa bosan.Yaa, tak ?

Bahan - Bahan :
1 ekor ayam bersaiz sederhana, potong 8 bahagian
1 sudu teh air perahan lemon
1/2 sudu makan garam
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
Minyak untuk menggoreng

Bahan Pencelup ( kacau rata ) :
100 gram tepung gandum
30 gram tepung jagung
1 sudu teh serbuk bawang putih
1 sudu teh serbuk penaik
200 ml air sejuk

Bahan pelapis :
300 gram tepung gandum protein tinggi
60 gram tepung jagung
1/2 sudu makan serbuk penaik
1 1/2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk stok ayam
2 sudu teh serbuk cili

Cara Membuatnya :
Lumur ayam dengan air perahan lemon,  garam dan serbuk lada sulah.  Perapkan
selama 30 minit dalam peti sejuk. Gulingkan ke bahan pelapis yang sudah di ayak.
Celupkan ke bahan pencelup. Gulingkan ke bahan pelapis, sambil diangkat - angkat.
Goreng dalam minyak yang telah di panaskan dengan api sederhana sehingga masak.

                              

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi