Ada banyak jenis rendang, mulai dari rendang daging, ayam dan udang. Semuanya
mempunyai rasa yang sangat lazat. Lauk yang mudah di siapkan tidak bermakna
kelazatannya diabaikan. Rasanya akan tetap menjadi pilihan bagi mereka yang telah
merasainya.
800 gram ikan tongkol segar - dipotong beberapa bahagian
1 sudu makan air perahan limau
1 sudu teh garam
2 helai daun kunyit
2 batang serai - diketuk
8 helai daun limau purut
3/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh gula pasir
750 ml santan daripada 1/2 biji kelapa
3 sudu makan minyak untuk menumis
Bahan Kisar :
15 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
12 biji cili merah
3 cm halia
3 cm lengkuas
3 cm kunyit hidup
Cara Memasak :
Lumur ikan tongkol dengan air perahan limau dam garam. Perapkan selama 15 minit.
Kemudian goreng ikan tongkol. Tumiskan bahan kisar, daun kunyit, serai, daun limau
sehingga naik bau.
Masukkan ikan tongkol goreng, garam dan gula. Kacau rata. Tuangkan santan dan
biarkan kuahnya sehingga agak kering. Memasak rendang perlulah di atas api kecil
supaya rempahnya akan meresap ke dalam isi ikan.