Chicken Cordon Bleu adalah salah satu masakan western yang sangat popular, selain rasanya yang enak chicken cordon bleu juga sesuai di hidang sebagai menu makan tengah untuk lunch ataupun dinner. Harga chicken cordon bleu cukup mahal di restoran karena memang makanan ini rasanya cukup lezat dan terkesan sangat mewah dan elegat! Hari ini saya nak cuba belajar dan membuat sendiri di rumah, ayuuk di semak cara - caranya, memang sangat mudah!
Chicken Cordon Bleu
250 gram isi dada ayam - hiris melebar setebal 1/2 cm
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
1/2 sudu teh air perahan lemon
3 kepingg daging salai
3 keping slice cheddar cheese
Minyak untuk menggoreng
Bahan Pencelup ( kacau rata ) :
2 biji telur - pukul ringan
2 sudu teh tepung jagung
Bahan Pelapis ( kacau rata ) :
100 gram tepung roti kasar
1 sudu teh lada hitam - tumbuk kasar
1/2 sudu teh garam
Cara Membuatnya :
Lumur dada ayam dengan garam, serbuk lada sulah dan air perahan lemon. Perapkan selama 15 menit. Ambil sekeping isi ayam dan lapiskan dengan daging salai dan satu keping keju. Gulung. Celupkan ke dalam bahan pencelup. Gulingkan ke dalam bahan - bahan pelapis. Goreng dengan api sederhana hingga ayam masak dan keperangan.
Biasanya Chicken Cordon Bleu ini di hidang dengan sayuran ataupun salad segar, tetapi saya hidang dengan nasi oregano bersama sos lada hitam homemade.
Sos Lada Hitam Homemade
1 labu bawang besar - cincang kasar1 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
2 cawan air
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap (untuk menggelapkan sikit warna sos )
1 sudu makan sos tomato atau sos chili
1 sudu besar lada hitam - tumbuk halus
1/2 kiub perasa ayam atau daging lembu.
Sedikit garam dan gula
Cara Membuat :
Panaskan mentega dalam periuk kemudian tumis bawang besar hingga layu.Tepung gandum di larutkan dalam air hingga rata kemudian masukkan dalam periuk tumisan tadi. Masukkan semua bahan lain termasuk sos - sos. Kacau atas api hingga pekat. Boleh di angkat dan dihidangkan.