Salam. Tiba - tiba hari ini teringin nak makan lontong pecal. Terbayang - bayang akan kesedapan salad dari jawa ini! Hmm memang pecal adalah salah satu makanan favorite yang senang jer cara penyediaannya. Memandangkan anak - anak sedang bercuti dan ada di rumah saya buatlah kuah pecal ini tak berapa pedas, bolehlah depa nati join sekali kalau teringin nak cuba kan. Jom kita layan resepi dari Cik Mat dan Che Iza ini. Memang sangat menepati citarasa.
Lontong Pecal
5 cwn beras
daun pisang secukupnya
Lidi pencucuk
sedikit garam
Cara Membuat :
Basuh beras dan tosakan airnyer. Saya akan basauh at least 2 jam sebelum nak mengisi dlm daun.
Bersihkan daun pisang dan kerat daun sebesar 35cm. Gulung daun pisang. Lubang dia lebih kurang sebesar botol atau kayu penggelek lebih kuranglah. Lipat hujung daun dan cucuk dgn lidi. Masukkan beras sebayak 2/5 kedlm bekas daun pisang tu.Cucuk hujung daun ngan lidi.Rebus sekurang-kurangnyer 2 jam. Masukkan sedikit garam dlm air rebusan.
Bahan Sayuran :
Pucuk ubi - dicelur lembut, tos dan bila sejuk perah airnya
Kacang panjang - kerat2 1inci dan celur sekejap, toskan
Timun - hiris memanjang
Ubi kentamg rebus - hiris memanjang
Tauhu - goreng dan hiris
Tempe - goreng dan hiris
Taugeh - buang ekor dan celur sekejap, toskan
Bahan Kuah :
150 gram kacang tanah
8 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci isi cekur
1 inci belacan dibakar
1 1/2 camca besar udang kering - rendam 10 minit dan toskan
10 tangaki cili kering - kerat dan cuci, toskan
10 - 15 biji cili padi (optional)
Jus asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Cara Membuat :
Kacang tanah, disangai hingga rangup, buang kulit dan kisar hingga hancur. Udang kering digoreng, angkat dan toskan, bawang merah dan bawang putih, digoreng, angkat dan toskan. Goreng juga cili kering dan cili padi, angkat dan toskan. Kemudian kisar bahan untuk kuah kecuali jus asam jawa, kacang tanah, garam dan gula. Kemudian gaul bahan kisar tadi dengan kacang tanah, tambah air asam secukupnya, tabah garam dan gula secukup rasa, jika perlu tambah air. Kuah perlu sederhana cair dan perlu ada rasa pedas, masam, masin dan manis (manis kena lebih sikit). Kacau rata dan ketepikan.
Cara Penyajian : Susun semua bahan2 sayur dan juga potongan lontong dalam bekas sesuai, tuang kuah secukupnya dan gaul rata. Hidangkan segera sebagai pembuka selera.
enjoy!
No comments:
Post a Comment