Nuffnang

Friday, August 1, 2014

Biskut Jejari Badam


Salam bersua lagi di bulan baru, bulan ogos dan masih di bulan syawal yanng mulia. Nak kogsikan resepi biskut raya yang tertunda kerana kesibukan melayan tempahan di bulan ramadhan. Biskut ni memang sedap dan rangup, mewah dengan cincangan kacang badam! Resepi ni saya ambik dari buku himpunan biskut raya Cef Zubaidah. Ok kita semak resepi kat bawah yaa!


Biskut Jejari Badam
Bahan - Bahan A :
170 ram mentega
125 gram gula aising

Bahan - Bahan B :
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen vanila

Bahan - Bahan C :
150 gram tepung gandum
100 gram tepung kastard
75 gram tepung jagung
50 gram serbuk badam

Hiasan :
1 biji putih telur
Secukupnya badam cincang

Cara Membuat :
Sebatikan bahan - bahan A dan masukkan bahan - bahan B, gaul rata. Masukkan semua bahan C dan uli sehingga semuanya sebati. Canaikan dan terapkan dengan acuan biskut. Sapukan dengan putih telur dan taburkan dengan cincangan badam. Bakar di dalam ketuhar yang telah di panaskan pada suhu 160 C selama 20 minit atau sehingga biskut masak.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi