Nuffnang

Thursday, December 24, 2009

Muffin Coklat Berbadam



Bahan bahannya :
250 gm tepung gandum
250 gm gula
175 gm kopi segera
175 gm mentega
100 gm coklat
175 gm serbuk badam
175 gm kelapa kering
1 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil serbuk penaik

Cara ~ Cara :
1. Didihkan air [double boiler] kemudian cairkan kopi, gula, mentega dan coklat di dalam bekas. Kacau sebati. Setelah cair angkat dan ketepikan. Pukul telur sehingga gebu kemudian ambil mangkuk lain dan masukkan tepung, serbuk penaik dan esen vanila. Tuangkan adunan yang telah di cairkan tadi.

2. Tuangkan telur, masukkan kelapa kering dan serbuk badam. Kacau perlahan sehingga rata. Tuangkan sedikit adunan ke dalam acuan kertas dan bakar pada suhu 180C selama 20 minit.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi