Bahan - bahannya :
1 ekor ayam ~ dipotong 12
1/2 biji kelapa parut ~ dibuat kerisik
dan ditumbuk halus
2 peket kecil rempah kari daging
2 labu bawang besar ~ dipotomg bulat
5 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
5 ulas bawang merah ~ dikisar
3 ulas bawang putih ~ dikisar
4 cm halia ~ dikisar
1 mangkuk pati santan
2 sudu besar bawang goreng
Minyak untuk menumis
Garam secukupnya
Cara Memasaknya :
1. Ayam dibersihkan dan dituskan, panaskan minyak dan tumiskan bahan - bahan kisar,
bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis. Kacau sehingga bawang
kekuningan.
2. Masukkan rempah kari daging dan kacau hingga rata. Biarkan hingga pecah minyak,
masukkan ayam, santan dan kerisik. Kacau dan biarkan kuah sedikit pekat.
sedikit pekat.
3. Masukkan bawang besar yang dipotong bulat. Kacau hingga bawang layu sedikit,
angkat. Tabur bawang goreng sebelum menghidang.
No comments:
Post a Comment