Nuffnang
Saturday, February 20, 2010
Roti jala
Bahan - bahan
450 gram tepung gandum
1 camca teh garam
Sedikit pewarna kuning atau serbuk kunyit
450 ml susu segar atau santan
3 biji telur ~ dipukul sedikit
450 ml air ~ tak cukup cair boleh tambahkan
2 camca besar mentega cair
Minyak untuk melenser
Acuan roti jala
Cara Membuatnya
1. Ayak tepung gandum, garam dan serbuk kunyit kedalam mangkuk besar. Buatkan lubang ditengahnya, tuangkan susu, telur, separuh dari air dan setengah mentega cair ke dalamnya. Gunakan whisk untuk membancuh.
2. Masukkan baki air tadi dan mentega kacau hingga menjadi adunan yang licin dan tidak bergentel, tapis. Panaskan kuali leper atas api sederhana. Lenserkan sedikit minyak panas. Kacau dan isikan 80 ml
adunan kedalam acuan roti jala.
3. Pusingkan acuan diatas kuali, terus memusing dalam bulatan untuk membentuk juraian roti jala. Biar kan roti masak tetapi jangan sampai keperangan. Angkat.
4. Angkat dan lipat roti dalam bentuk baji atau gulungkan, ulangi proses yang sama sehingga semua adunan habis.
sumber ~ lnynn myr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment