Nuffnang
Monday, February 1, 2010
Karipap
Bahan - bahan
500 gm tepung gandum
120 gm marjerin
160 - 170 ml air
1 sudu teh garam
minyak masak
Bahan inti
40 gm udang kering
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
[ ditumbuk bersama ]
4 biji kentang dipotong dadu
3 sudu makan serbuk kari dagimg
1 tangkai daun kari
1 sudu teh garam
air secukupnya
Cara Membuatnya
1. Satukan tepung gandum, garam dam marjerin dalam mangkuk adunan. Masukkan air sedikit - sedikit sambil digaul hingga sebati. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumiskan bahan untuk inti hingga berbau. Masukkan rempah kari, daun kari dan garam.
3. Apabila garing masukkan air dan kentang. Kacau rata dan masak hingga kentang empuk. Ambil sedikit doh dan canaikan bulat, bubuh sedikit inti dan lipatkan dua. Kelimkan bahagian tepinya, goreng dalam minyak yang sederhana panas hingga kekuningan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment