Nuffnang
Monday, February 22, 2010
Kroket kentang
Bahan ~ bahan
300 gram ubi kentang
25 gram susu tepung
1/4 sudu teh garam
1/8 sudu teh serbuk lada sulah
Bahan inti
2 ulas bawang putih ~ cincang halus
1/2 labu bawang besar ~ cincang halus
100 gram daging cincang
50 gram lobak merah ~ potong dadu
25 gram buncis ~ hiris halus
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
1/4 sudu teh stok ayam
1/4 sudu teh gula pasir
100 ml air
1 batang daun bawang ~ hiris halus
1 sudu makan minyak utk menumis
Bahan Pencelup
150 gram tepung roti kasar
2 biji telur ~ dipukul ringan
Minyak utk menggoreng
Cara Membuatnya
1. Kupas ubi kentang dan potong setebal 1 cm, goreng sampai masak. Lenyek hingga halus. Campurkan dengan susu tepung, garam, serbuk lada, gaulkan hingga sebati. Ketepikan.
2.Untuk inti: tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau. Masukkan daging cincang. Kacau hingga berubah warna. Masukkan lobak merah dan buncis. Kacau sehingga layu.
3.Masukkan air, garam, serbuk lada, stok ayam dan gula pasir. Masak sehingga kering dan masukkan daun bawang, kacau rata.
4. Ambil 1 sudu makan ubi kentang. Intikan dan bentukkan lonjong. Gulingkan kedalam tepung roti kasar. Celupkan ke dalam telur. Gulingkan lagi kedalam tepung roti kasar. Goreng dalam minyak yang
telah dipanaskan sampai masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment