Daging masak hitam ini menjadi salah satu resepi kegemaran! Kalau time malas masak je, saya buat sampai dua kg daging, dan simpan di dalam fridge. Kuar dan hangat balik ketika ingin menghidang. Memang tahan lama.
Bahan - bahannya :
600 gram daging
8 ulas bawang merah ~ dikisar
5 ulas bawang putih ~ dikisar
4 cm halia ~ dikisar
2 batang serai ~ dikisar
4 cm lengkuas ~ dikisar
15 tangkai cili kering ~ dikisar
4 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
Setangkai daun kari
1/2 cawan sos cili
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar gula merah
Sedikit gula dan garam
Cara Memasaknya :
Daging dipotong nipis - nipis dan ketepikan. Tumiskan bahan - bahan kisar bersama pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan jugak daun kari, sehingga ia naik bau. Kemudian masukkan sos cili bersama kicap pekat dan kicap cair sambil di kacau. jangan lupa masukkan sedikit gula merah dan garam.
Akhir sekali masukkan daging tadi sambil dikacau rata. Reneh atas api sederhana sehingga daging empuk. Boleh juga di tambahkan sedikit air jika daging lambat empuk. Masak sehingga kuah sedikit pekat.
No comments:
Post a Comment