Nuffnang
Saturday, October 12, 2013
Ayam Penyet Istimewa
Hari ni kita akan membuat sajian yang cukup sedap, ayam penyet atau ayam yang di lenyekkan! Mungkin ramai rakan - rakan di luar sana yang dah mencuba keunikan masakan dari Jawa ini, ada berbagai dan banyak versi cara dan penyajiannya, boleh di goreng atau pun di bakar sama saja sedapnya! Untuk menambahkan kelezatan hidangan ayam penyet ini sajikan dengan nasi panas, tempe, tahu goreng bersama dengan sambal ulek!! Hmm, memang meletop! Jom semak apa bahan - bahannyee!!
Ayam Penyet Istimewa
3 keping daging ayam bahagian peha
3 cawan santan cair
2 helai daun salam - boleh abaikan kalau tak dak!
Bahan kisar :
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
2 biji buah keras
1 sudu teh ketumbar biji
2 batang serai
2 cm lengkuas
2 cm halia
2 cm kunyit hidup / serbuk kunyit
Cara Membuat :
Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam periuk. Didihkan dengan api sederhana sehingga ayam separuh masak. Toskan daging ayam. Goreng daging ayam sehingga masak. Kemudian tekan atau penyetkan .
Resepi Sambal Ulek
6 - 7 biji cili padi
5 tangka cili merah
3 cm belacan
5 ulas bawang merah - hiris kasar
2 biji tomato - belah empat
2 ulas bawang putih - hiris kasar
2 sudu besar air asam jawa
garam dan gula melaka secukupnya
1 sudu besar minyak untuk menggoreng
Cara Membuat :
Goreng kesemua bahan di atas kecuali garam, air asam dan gula.Tumbuk semua bahan atau ulek gunakan lesung batu sehingga separa lumat. Masukkan gula melaka, tumbuk sehingga hancur. masukkan air perahan asam jawa dan sedikit garam. Gaul sebati.
Note : hidangkan ayam penyet bersama nasi panas, ulam - ulaman, sambal ulek dan bahan sampingan seperti tempe dan tahu goreng! Yummy..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment