Fresh dari dapur saya, menu sarapan yang cukup sihat untuk anak - anak! Sesuai di jadikan lauk atau juga cemilan. Bahagian dada ayam sangat baik untuk kesihatan dan perkembangan minda. Saiznya yang cukup comei seperti popcorn menjadikan lauk ini cukup di gemari dan di minati anak - anak!!
Membuatnye cukup simple dan sangat mudah, boleh juga menggunakan tepung rempah dalam peket yang siap di gunakan, atau kalau rajin boleh meracik sendiri mengikut resepi kegemaran.
4 buah dada ayam - potong dadu
200 gram tepung serbaguna
1/2 sudu teh serbuk pati ayam
1/2 sudu kecil gula
2½ sudu teh garam
3/4 sudu teh serbuk lada sulah
1/8 sudu teh serbuk paprika
1/8 sudu teh bawang putih
1/8 sudu teh baking powder
2 sudu besar susu segar
1 biji telur ayam
200 gram bread crumb
Minyak sayur, untuk menggoreng
Cara Membuat :
Gaulkan ayam dengan sedikit pati ayam, garam, dan gula. Ketepikan. Campur tepung serbaguna, garam, serbuk lada, paprika, bawang putih, dan baking powder hingga rata. Ketepikan. Campur susu segar dan telur, pukul hingga rata. Ketepikan. Golek - golekkan ayam dengan tepung serbaguna.
Celupkan ayam ke dalam campuran telur dan juga susu segar. Kemudian golekkan pula ke dalam mangkuk bread crumb. Untuk coating yang agak tebal ulangi proses menyalut telur dan juga bread crumb. Goreng dengan minyak panas menggunakan api sedang hingga keemasan. Hidang dengan sos kegemaran atau di makan begitu saja pun sedap!
No comments:
Post a Comment