Heloo semua harap sihat selalu yaa, berjumpa lagi dengan entry bronies yang sungguh sedapp. Almond brownies panggang yang cukup simple. Walaupun kek ini kek yang bantat tetapi ada peminatnya yang tersendiri kan! Konon nya brownies di buat pertama kali di Amerika, asal nya ada seorang chef yang membuat dengan campuran bahan - bahan yang tak di sengajakan dan ternyata bantat. Tidak di sangka ternyata cake bantat ini menjadi kek kegemaran sampai sekarang, hampir di seluruh dunia! Resepi ni memang yummy, Anda peminat brownies? Jom semak resepi di bawah ini! Resepi dari Sajian Sedap.
Brownies Almond Coklat
- 100 gram margarine
- 200 gram dark cooking coklat - potong kecik
- 2 biji telur
- 100 gram gula pasir
- 40 gram tepung protein sedang / tepung gandum - ayak
- 25 gram serbuk koko - ayak
- 1/4 tsp baking powder - ayak
- 50 gram kacang almond bakar - cincang kasar
- 15 gram almond slice - untuk tabur / hiasan
Cara membuat :
Cairkan margarine di atas api sedang. Tutupkan api.Tambahkan potongan dark cooking coklat. Kacau sehingga adunan cair. Ketepikan dan biarkan pekat. Pukul telur dan gula pasir 2 menit hingga rata dan pekat. ( jangan terlebih pukul, nanti macam adunan kek pulak). Masukkan campuran margarine sedikit - sedikit sambil di pukul rata sahaja. ( Saya kacau rata menggunakan spatula atau whisk).
Tambahkan campuran tepung gandum, serbuk koko dan baking powder dan di pukul perlahan . Masukkan kacang almond. Kacau rata. Tuang di Loyang 30x10x4 cm yang di sapu margarine dan di lapik kertas roti. Taburkan almond slice. Oven dengan api bawah suhu 180 celcius selama 30 menit sehingga permukaan bronies nampak mengkilat dan sedikit retak.
sedapnye...dah lame terpikir nak buat..nak abis pantang nak cube la..nak suh husben beli bahan2 kan susah pulak..baik g shopping sendiri je nnt..
ReplyDeleteNak tanya, saya tak pernah bakar kek guna oven saya nie..untuk bahagian api tu, nak pilih yang mane ea?api atas je ke?ke api atas bawah?pilihan api bawah shj takde pulak..
TIA