Pagi yang cukup cerah dan berjumpa lagi kita dengan resepi cookies kastengel yang cukup istimewa! Di musim perayaan ini saya amat suka mencuba dan memperbaiki resipi cookies yang ada dalam simpanan untuk di hadiahkan kepada kawan - kawan saya yang berbangsa cina dan saudara - mara sebagai hadiah untuk musim perayaan atau sahaja memenuhi balang - balang kosong yang terbiar lama di sudut dapur! hehe. Cookies yang rangup, lemak dan gurih rasanyee!
Kastengel Cookies
300 gram mentega ( butter + margarin )
350 gram tepung gandum / tepung rose
50 gram tepung jagung
2 sudu besar susu tepung
100 gram keju edam - parut
100 gram keju parmesan - parut
Bahan Gliss :
Kuning telur - pukul ringan
Bahan Tabur :
Keju cheddar - parut
Cara membuat :
Campur dan ayak tepung gandum, tepung jagung dan susu tepung. Ketepikan.
Pukul mentega sekejap saja sehingga lembut ( tak payah lama - lama ). Masukkan keju edam dan permesan parut, kacau rata dengan senduk kayu. Masukkan campuran tepung, kacau rata dengan senduk kayu sampai rata dan adunan sudah boleh dibentuk.
Canai nipis adunan ( sekitar 1 cm ) lalu terapkan dengan acuan sesuai selera. Susun di dalam loyang yang di sapu nipis dengan margarin. Sapu dengan bahan gliss dan taburkan dengan keju cheddar parut. Bakar di dalam oven 180 C sehingga berwarna golden brown. Angkat dan sejukkan atas redai. Simpan di dalam balang / bekas kedap udara.
mmm....sedapnya buat kudap-kudap...lawankan dgn teh O
ReplyDeleteSalam Umi, yee betul memang untuk kudap2..thanks sudi singgah..
Deletehi kak.. wajib ke pakai keju edam? hehe
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteand satu lagi.. memang resepi akak di sini takde campuran gula?..hehe..
ReplyDelete