Syukur pada Allah yang Esa masih di beri kesihatan pada pagi ini. Nak kongsikan resepi martabak manis yang saya intai dari Dapur Vivie. Sesuai untuk minum petang atau sajikan pada waktu sarapan pagi memang boleh membuka selera! Martabak manis ni kalau di sini sama juga dengan apam balik, lain tempat lainlah pulak nama kan! Kuih ni cukup lembut, dan berpori halus macam kejadian kuih bingka ambonlah pulak. Apapun, kuih ni memang sangat best boleh di jadikan menu favorite agaknya!
Martabak Manis
500 gram tepung gandum
1sdt baking powder
150 gram gula pasir
2 biji kuning telur
1/4 sdt esn vanila
1/2 sdt garam
750 ml air kosong
Bahan tabur:
1 sudu besar jagung berkrim
1 sudu besar gula pasir
1 sudu besar kacang tanah kisar
Bahan tambahan :
1/4 sdt baking powder
1/4 sdt soda kue
Cara membuat :
Ayak tepung dan baking powder, masukkan gula pasir tambahkan kuning telur, vanila dan garam.
Tuang air kedalam adonan, mixer dengan kelajuan rendah sampai lembut. Diamkan 1 jam. Adunan siap di gunakan. Sebelum adonan di tuang ke acuan tambahkan 1/4 sdt baking powder dan 1/4sdt soda kuih, kacau rata. ( saya timbang 300 gram + 1/4 baking dan soda kuih, kacau rata dan trus letak dalam pan anti lekat ).
Kemudian tuang adonan dicetakan yang sudah dipanaskan dengan api kecil selama 15 menit. Acuan tidak perlu di sapu margarine. Biarkan Adonan berlubang kecil / berpori. Tabur gula dan tutup hingga masak. Angkat, sapu martabak dengan margarine. Tabur dengan toping kegemaran. Sapu bahagian kulit martabak dengan sedikit margarin. Potong - potong dan hidang panas! Yum..
Penambahan baking powder dan soda kue pada bahan tambahan perloyang tergantung pada besar dan kecilnya acuan ya.., 1/4 sdt baking powder dan soda kuih itu untuk acuan diameter 22 cm.
It is different with indonesian's martabak manis or terang bulan. You put sweet corn on it, while indonesian put meses, chocolate, cheese, condensed milk, greentea flavour, redvelvet, or chocomaltine on omartabak/terang bulan, and many more topping.
ReplyDeleteIt seems weird here if you put sweet corn on it.
Thaank you for being you
ReplyDeleteGrreat blog you have
ReplyDelete