Bahan ~ bahan
1 ekor ayam, di bersihkan tanpa dipotong
2 batang serai ~ dikisar
6 ulas bawang merah ~ dikisar
3 ulas bawang putih ~ dikisar
2 cm halia ~ dikisar
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar rempah kari daging
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 cawan santan pekat
1/3 air asam jawa
1 labu bawang besar]di potong dadu
2 helai daun limau purut
1/2 cawan minyak masak
garam dan gula
Bahan pemerap ayam :
1 ulas bawang putih ~ ditumbuk lumat
1 cm halia ~ ditumbuk lumat
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil garam
1 sudu besar madu
1 sudu kecil serbuk kunyit
Cara Membuatnya :
1. Ayam digaul dengan bahan-bahan pemerap selama sejam dan di panggang
dalam ketuhar pada suhu 200c selama 45 minit atau sehingga masak.
2. Panaskan minyak masak dan tumiskan bawang besar, bunga cengkih dan bunga
lawang, kacau sehingga naik aromanya kemudian masukkan bahan-bahan kisar,
cili kisar dan juga rempah kari. Kacau sehingga pecah minyak dan garing.
3. Masukkan santan, daun limau purut, air asam jawa, garam dan gula. Kacau
dan biarkan mendidih. Biar kuah menjadi pekat, siramkan ke atas ayam dan
hiaskam mengikut cita rasa tersendiri.
sumber ~ puan rahmah
No comments:
Post a Comment