Nuffnang
Tuesday, January 19, 2010
Kuih lapis Merah Putih
Kuih Lapis Merah Putih
250gm tepung gandum
250gm tepung beras
125gm tepung ubi
500gm gula pasir
2 liter santan (dari 2 biji kelapa parut,
500gm santan + 1500ml air)
Pewarna merah
Perasa ros
2 helai daun pandan
Cara Membuat :
Masak 500 ml santan bersama gula dan daun pandan hingga sekali mendidih sahaja.Tuangkan ke dalam mangkuk dan buangkan daun pandan. Blender bahan-bahan lain bersama baki santan dan tuang ke dalam mangkuk tadi, di kacau rata. Bahagi 2, lebih kurang 1250 ml tiap bahagian dan masukkan pewarna merah 1bahagian dan 1 bahagian lagi (putih) perasa ros. Kukus 4 lapis putih dan 4 lapis merah, tiap lapis lebih kurang 300 ml. Setiap lapis kukus 5-7 minit.
Sumber: Nuridah Salleh
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment